Три приказки по Коледа

По Коледа, докато майките и бабите приготвят ястията за празничната трапеза, ние ще ви разкажем приказка… Даже не една, а цели три, събрани в малка празнична кутийка.

„Най-хубавият коледен подарък“ (изд. „Жанет 45“) съдържа три приказки, преразказани за българските деца от Албена Иванович-Лер и илюстрирани с вълшебните хартиени пластики на Капка Кънева. Тези истории са дошли при нас от цял свят, за да ни разкажат за тайната на коледните гирлянди, за една супа от камъчета и за старицата Бефана.


От далечна Украйна идва историята за коледните гирлянди. Ако някога сте се чудили как хората са решили да украсяват елхите си със сребърни лентички, приказката „Откъде идват гирляндите?“ дава ясен отговор.

В навечерието на Коледа стопанката на къщата се захваща да почисти всичко. Шестте малки паячета, живеещи на тавана, решават – напук на думите на майка си! – да слязат и да проверят какво е това суетене в къщата. Дан, дан, дан… Точно в полунощ през комина се подава един дебеличък старец. Срещата му с паячетата ще оставим да проследите сами.

„Супа от камъчета“ е втората приказка, включена в кутията с малки книжки. В нея смел войник върви по пътя си, а торбата му – празна. Джобовете – също. Гладният и измръзнал войник чука на първата врата в първото срещнато село, но стопанката безсърдечно го гони.

За да реши възникналия проблем, войникът Жан взема от земята две бели камъчета и събужда любопитството на алчната стопанка, която (повече от всичко на света) желае да разбере тайната на супата от камъчета.

„Бефана“ идва от Италия, а в нейната приказка е вплетена традицията именно тя да раздава подаръци на италианските деца, при това на 6 януари.

Старата и самотна Бефана живее в малка къщичка в гората – без семейство и приятели. В един студен зимен ден, в който никой не би искал да е навън, на вратата на Бефана се потропва. Отвън стоят трима чудновати мъже, облечени от богато по-богато. Те молят старицата да ги упъти към яслата, в която лежи новороденият Младенец (това били тъкмо тримата влъхви!). Бефана ги прогонва, но после, дълбоко разкаяна за поведението си, старицата грабва един чувал, пълни го с бонбони и потегля да търси и тя новороденото дете.

Трите малки книжки, адаптирани от Албена Иванович-Лер, ще откриете в чудесната кутийка „Най-хубавият коледен подарък“ (изд. „Жанет 45“). Малкият им формат ги прави подходящи както за четене преди лягане, така и за носене в чантата при спешни приказалско-разказвачески случаи.

Модерното оформление и илюстрациите, дело на Капка Кънева, ще очароват малчуганите и ще им донесат много радостни мигове, прекарани с мама и татко в четене на забавните приказки от цял свят.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.