Това „Браво!” не е като другите или за значението на позитивната конструктивна обратна връзка

В старанието си да отгледаме възможно най-успешни личности, пропускаме възможността да насърчим децата да опитват и да се усъвършенстват в различни посоки. Защо? Защото почти никога не отбелязваме малките успехи, а малките хора неусетно започват да се боят от допускането на грешки. Ето какво казва Маргарита Аспарухова в статията си за различното „Браво!“.

Колко често казвате „Браво!” или получавате „Браво!” като оценка?

„Браво!” винаги е желана и ценена обратна връзка, тя е положителна и в повечето случаи означава, че някой е бил успешен в нещо. Но какво казвате на учениците или на децата си, на приятелите си, ако са се постарали, но все още не постигат желания резултат?

Казвате ли „Нищо, следващия път!”, „Опитай пак!”, или „За малко!”? Конструктивни ли са тези фрази или омаловажават положения труд? А ако не казваме нищо в отговор на усилията на другите, а ако дори сме негативни към ниските им резултати?

Конструктивната позитивна обратна връзка е важна за всеки успех и за всеки напредък – това означава, когато казвате „Браво”, да казвате и за какво се отнася и да признавате еднакво както постигнатия успех, така и положените усилия – „Браво за успешния резултат!”, но и „Браво за дългата тренировка!”.

В една класна стая често търсим верните отговори и ги награждаваме, но те ли са най-важните? Не е ли по-важно, че детето е било активно, че е работило целенасочено, че е вдигнало ръка? Защо и тогава не казваме „Браво, че участва в часа!”, „Днес работи много търпеливо и внимателно.”, „Днес беше концентриран и запомни много неща.”?

Когато обръщаме внимание на процесите, чрез които децата учат, внимание ще им обръщат и те самите – ще стават още по-съсредоточени, по-активни, ще имат повече ентусиазъм и енергия, ще бъдат по-добре настроени към това, което учат и ще вярват в собствените си възможности. Защото ще виждат, че усилията им се ценят и имат значение.

И защото реално човек учи не тогава, когато винаги взима първото място и дава верните отговори, а когато експериментира, когато тренира и репетира, а тези процеси неминуемо включват и грешки, но и подобрение и израстване и, разбира се, реално притежаване на успеха след това.

Браво, че прочетохте внимателно тази статия докрай. 

Автор: Маргарита Аспарухова

Източник: Център за приобщаващо образование