Тили ни повежда на разходка

Ако и вие сте запалени почитатели на книгите, със сигурност си имате любими герои. Такива, които искате да срещнете и опознаете. Както и такива, за които се радвате, че са измислени и не ходят между нас. Лично аз прескачах редовно пропастта, разцепила Матисовия замък, и пеех разбойнически песни край огъня в Голямата зала, където живееше любимата ми Роня. Разбира се, изцяло във фантазиите си.

Какво ли би било, ако наистина имахме способността да влизаме в книгите като през врата? За това може да ни разкаже Ана Джеймс в „Тили и книгобродците“, първа книга от поредицата „Пейджъс & Ко.“ (изд. „Orange books”).

Матилда (Тили) Пейджъс е 11-годишно момиче, отглеждано от баба си и дядо си. А те, освен че приготвят щедро количество горещ шоколад и са винаги мили, притежават книжарницата „Пейджъс & Ко.“. Така Тили от малка е обградена от книги, но, за съжаление, не и от приятели.

„Понякога Тили имаше чувството, че в миналото е присъствала на урок, обясняващ приятелството, но се е представила зле на него и така и не е успяла да навакса с материала.“

Самата тя е сираче – за баща си не знае почти нищо, а майка й Беа изчезва внезапно няколко месеца след раждането й. От миналото си Тили има само няколко снимки и оскъдни трошици информация, разказана от баба й. За разлика от родителите й обаче, книжните герои са винаги където трябва да бъдат. На тях може да се разчита, защото неизменно са на разположение.

Един ден Тили се натъква на Анн – очарователно момиче с червени плитки, бурно въображение и лунички. А на следващия – на своенравно русо момиче със синя рокля на име Алиса. Среща странната Лизи – истинска дама – и особен господин с шапка и лула. На Тили не й отнема дълго време, за да разбере, че може да се докосва до литературните герои и да влиза с тях в книгите, които обитават.

„Тили никога не се беше отдалечавала особено от Лондон, но се чувстваше като опитна пътешественичка между страниците на книгите: беше тичала по покривите на Париж, беше се научила да лети с метла и бе зървала Северното сияние от палубата на кораб.“

Оказва се, че тя далеч не е единствената, която умее на книгоброди и всички от семейството й са надарени с тази дарба. Но книгоброденето, както и всичко друго, си има правила и може да стане опасно. Освен очевидните реални заплахи в историите, Тили установява, че един особено неприятен мъж я следи във всяка книга. А също така идва в книжарницата и изплашва иначе спокойния й дядо. Тайнственият мъж се казва Инок Чок и момичето постепенно разбира, че той може да се окаже ключ към откриването на Беа…и истинския й баща.

„…но не смяташ ли, че понякога злодеите са по-интересни? Или героите, които дори не са толкова героични. Хора, които постъпват правилно поради грешни причини или грешно по правилни причини. Хора като Дългия Джон Силвър.“

„Тили и книгобродците“ е остроумна история с множество „заешки дупки“ и вълнуващи преживявания. Тя е балсам за душите на любителите на класическа литература. На страниците й се споменават или се появяват персонажи от Анн от фермата Грийн Гейбълс“, „Алиса в страната на чудесата“, „Гордост и предразсъдъци“, „Шерлок Холмс“, „Малката принцеса“, „Островът на съкровищата“ и други. Дали съвременните деца ще поискат да прелистят въпросните четива е въпрос, който няма отговор. Но поне ще знаят, че има и пътеки, водещи към тях.

За да бъда откровена, една слабост на книгата е изграждането на възрастните персонажи. Тили и приятелят й Оскар са индивидуални и ярки, всеки с особеностите и проблемите си. Анн и Алиса, които „оживяват“ в реалния ни свят и прекарват време с Тили, са изключително пълнокръвни и съответни на литературните си образи. Ана Джеймс определено пресъздава успешно характерите им – такива, каквито очакваме да бъдат. Що се отнася до порасналите персонажи, то те са доста недостоверни и толкова безлични, че не успяват да изпълнят ролята си на такива. Трудно е да си представим, че любящи и грижовни възрастни биха оставили деца да правят буквално каквото си поискат и да се излагат на опасност, а след това да се усмихват, сякаш нищо не се е случило. Или че някой, който заема особено отговорен пост и тъкмо подчертава колко е важно да се спазват правилата, в следващата минута сам ще ги зачеркне пред деца, видени за пръв път. Всъщност Инок Чок, в качеството си на злодей в историята, е по-достоверен и запомнящ се образ.

Независимо от това обаче книгата е пленяващо четиво, способно да зарадва не само подрастващите читатели, но и порасналите такива, които с носталгия си спомнят за любимите заглавия. „Тили и книгобродците“ е едва първа от поредицата за приключенията на Тили. Шеста част се очаква да бъде издадена през есента на 2023. А дотогава – гответе се! Въоръжете се с горещ шоколад или чай, настанете се на най-удобното си място и позволете на мислите си да прекрачат прага на „Пейджъс&Ко“.