Лори Халсе Андерсен е носителката на Възпоменателната награда „Астрид Линдгрен“ за 2023 година

Лори Халсе Андерсен е сред водещите американски писатели за младежи. Нейният роман „Говори“, издаден през 1999 г., е преведен на редица езици (на български излиза с логото на „Сиела“ през 2017 г.) и се радва на филмова адаптация. Тя е новата носителка на престижната награда „Астрид Линдгрен“, връчвана ежегодно от Шведския съвет по изкуствата.

“В своите стегнато написани романи за младежи, Лори Халсе Андерсен дава гласност на търсенията на смисъл, идентичност и истина – както в миналото, така и в бъдещето. Нейният бляскаво мрачен реализъм разкрива жизненоважната роля на времето и спомените в живота на младите хора. Болка и страх, копнеж и любов са разследвани с изключителна прецизност и остроумие.“ – аргументира избора си журито на наградата.

Лори Халсе Андерсен (р. 1961 в Потсдам, Ню Йорк) дебютира като писател през 1996 г. В своите богато експресивни романи за младежи, всички разказани от първо лице, тя дава гласност на опита на юношите, понякога с брутална честност. Примирението и отчаянието, но и решимостта за промяна са тези, които поддържат живо търсенето на смисъл, идентичност и истина.

Сред претендентите за тазгодишната награда бяха и три кандидатури от България – на Юлия Спиридонова, Ясен Гюзелев и Стела Драйс.

Възпоменателната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира най-напред номинациите, а после и лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони.

Сред досегашните носители са Шон ТанХюс Кайер, Морис СендакКристине НьостлингерКатрин Патерсън и Мег Рософ.

Номиниращ орган за България от 2015 г. насам е фондация “Детски книги”, която излъчва първите български номинации. Номинирани творци през годините са Любен Зидаров, Юлия Спиридонова, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева, Капка Кънева, Ясен Гюзелев и Стела Драйс.