Тайната на Небюла – наука и приключения в едно

Гледам телевизия изключително рядко, но ако нещо е в състояние да привлече вниманието ми, това са документалните и научно популярни филми на National Geographic. Именно National Geographic стои зад приключенската поредица за деца Explorer Academy (Академия на изследователите) – дългосрочен интерактивен проект, чиято първа част е „Тайната на Небюла“ (изд. Егмонт).

Круз Коронадо е почти на 13 и живее с баща си на райско място като Хаваи. Той е цар на сърфа и е доволен от живота си. Решен е обаче да последва стъпките на майка си – учен, работил за Академията на изследователите и загинала при неясен нещастен случай в лабораторията си преди 7 години. Всяка година 20 от най-добрите млади изследователи постъпват в Академията, където им предстои усилено обучение с авангардни технологии и истинско плаване с изследователски кораб.

Всичко изглежда като сбъдната мечта, но вечерта преди заминаването на Круз, някой се опитва да го убие докато кара сърф. При пристигането му в Академията следват предупреждения да я напусне веднага и още съмнителни „нещастни“ случаи. Момчето научава, че зад смъртта на майка му стои тайнствената Небюла и решава да открие истината. В разкриването на тайната Круз не е сам – към най-добрата му приятелка Лана се присъединяват нови приятели от Академията и дори баща му и леля му.

Формулата на Explorer Academy е изключително успешна и залага на естественото любопитство, жажда за знания и интерес към технологиите на децата. Съчетанието от приключения, тайнствен противник, трагична семейна история, разбиване на шифри и кодове, научни факти и технологични джаджи, граничещи с фантастиката, няма как да не привлече читателите на възраст над 10 години.

Големият плюс на „Тайната на Небюла“ е идеята младите изследователи да получават мисии в действително съществуващи области на планетата, за които получават реални научни данни. В края на книгата пък са посочени факти и учени, чиято работа стои зад историята в книгата.

National Geographic познават младата аудитория отлично и знаят как да привлекат интереса й. На специално създадения за поредицата атрактивен сайт https://kids.nationalgeographic.com/explorer-academy/ можете да научите повече за героите, да видите трейлър на книгата и кратка анимация, да играете игри, гледате видеа с истински учени, за да научите повече за тяхната работа и какви чудеса готви науката за бъдещето ни.

Труди Труит не е оставила на заден план и взаимоотношенията между събраните от цял свят млади изследователи, представящи различни култури и начин на изразяване (последното е повод за доста комични ситуацииLaughing). Круз се натъква на врагове и приятели и на различен подход към конкуренцията. Адаптацията му в Академията не е лесна и заради факта, че леля му е преподавател там и момчето започва да се чуди дали мястото му в нея е заслужено. Всички тези затруднения звучат доста познато на повечето читатели и за тях е лесно да се поставят на мястото на младите изследователи.

„Тайната на Небюла“ дава отличен старт на интригуваща поредица, която не само забавлява децата, но им показва по интересен за тях начин науката и пряката връзка между работата на учените и по-добрия начин на живот на хората.

Автор: Лора Филипова