Тайната на Черната скала и страхът от непознатото

„Тайната на Черната скала“ е поредната книга в малкия, но прецизно подбран каталог на изд. „Дакелче“, която засяга темата за опазването на околната среда.

Ерин Пайк живее с майка си и кучето Арчи близо до голям рибарски град. Из града се носят мрачни легенди за зловещата Черна скала, която изниква внезапно пред корабите и ги разбива. Водена от вроденото детско любопитство Ерин иска да види скалата с очите си, но опитите й да се промъкне тайно на лодката на майка си обикновено завършват с неуспех.

Един ден успява, но с напредването на деня мъгла обгръща корабчето. Внезапно отпред изниква огромна назъбена канара, а при маневрата за избягването й Ерин пада зад борда. Подводният свят, който се разкрива пред очите й, е смайващ, както и истината за Черната скала.

Джо Тод-Стантън е създал очарователна картинна книга, която с пестеливи думи и ангажиращи илюстрации разказва измамно простичка история – с малко думи, малко персонажи и праволинеен сюжет. Това я превръща в лесна за възприемане от малки деца (над 3 години) и позволява представянето на сериозни теми. Защо сме склонни да възприемаме непознатото като заплаха? Какво се случва с детския изследователски дух, когато пораснем? Защо само дете може да погледне отвъд страховитата легенда и да види ситуацията от напълно различен ъгъл?

„Тайната на Черната скала“ успява да повдигне и особено актуалната тема за връзката между хората и природата, възприемането й като заплаха и опитите да бъде унищожена. Това, което възрастните приемат като опасно и ненужно чудовище, за детето е живо същество и дом на стотици различни видове морски обитатели. Идеята за противопоставянето в мисленето им е забележително визуализирана.

В книгата този конфликт на гледните точки намира разрешение по много симпатичен начин, макар че действителността често не е такава. Остава ни да се надяваме, че с картинни книги като „Тайната на Черната скала“ ще развием не само четивната и визуална грамотност на децата си, но и екологичната им отговорност.

Илюстрациите имат незаменим принос към разгръщането на историята. Те са пълноправен разказвач наред с думите, а в някои случаи са и водещи. Ако имате на разположение дете, което още не може да чете, задължително първо го помолете да разгледа книгата и да ви сподели за какво според него се разказва. Резултатите ще ви изненадат и ще ви разкрият как „работят“ илюстрациите.

„Тайната на Черната скала“ е неизчерпаем източник на възможности за общуване с децата и обогатяване на знанията им. Ето само няколко идеи за родителите:

  • Опитайте да разпознаете всички морски обитатели в книгата
  • Изберете рецепта за рибно ястие и включете детето в приготвянето му
  • Разгледайте други книги, свързани с темата за околната среда или морето. Например, „Малкият градинар“ на Емили Хюз, „Барбароните спасяват животните“, „Барбароните. Елха за Коледа“, „Как порастват малките делфини“ и дори „Море“ и „Мумините и морето“ за малко по-големите читатели.
  • Изгледайте кратки научно-популярни филмчета за морски обитатели, които се срещат и в книгата (морските костенурки, делфините, медузите, сепиите, кашалотите, сините китове и т.н.)
  • Поговорете за нуждата от равновесие в използването на природните ресурси за живота на хората, за страха от непознатото и как бихме могли да го преодолеем.

Книгата може да е отличен помощник и в работа на учителите:

  • Предложете книги и видеоматериали за запознаване с живота и работата на риболовците, съобразени с възрастта на децата
  • Разглеждайте карти и атласи и ги запознайте с държавите с най-голям дял в риболова и най-богатите на риба места в световните океани
  • Потърсете всички бозайници, птици, риби и т.н., изобразени в книгата и възложете на децата да представят интересни факти за тях
  • Използвайте текста, за да обогатите речника им. Например: Ерин „жадуваше да плава в морето“ – обяснете значението на жадувам и потърсете синоними. Черната скала е описвана като канара, зъбер. Потърсете още подобни думи. Обсъдете как отношението (положително или отрицателно) към скалата определя с какви думи я описват хората.
  • Разгледайте внимателно илюстрациите и обсъдете как Джо Тод-Стантън изразява отношенията между героите (Ерин и майка й, Ерин и възрастните, Ерин и Черната скала) и как илюстрациите доразказват какво се случва (добър пример е тази, в която Ерин решава, че трябва да спаси Черната скала от възрастните).

Изданието е с твърди корици и отличителната за издателството прецизност при изпълнението на книжното тяло. Преводът е на Александър Маринов, а графичната адаптация и шрифтообработката са на Владимир Владимиров.

„Тайната на Черната скала“ можете да закупите от сайта на изд. Дакелче.