Връчват Националната награда за български комикс за 2019 г. в Чешкия център

Чешкият център в София дава летящ старт на следващата седмица с представяне на книгата „Роботът Чапек“ (изд. „Кибеа“) на Петър Станимиров и Марин Трошанов  и връчване на Националната награда за български комикс за 2019 г., която носи името на големия български художник Александър Денков. Събитието е на 13 януари (понеделник) от 18 часа в сградата на Чешкия център на ул. „Г. С. Раковски“ 100.

Забавната, ненатрапчиво поучителна и образователна детска поредица „Роботът Чапек“ е носител на литературна награда „Перото“ 2019 в категория „Детска литература“ за „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа“.

Националната награда за български комикс на името на Александър Денков е учредена през 2013 г. по инициатива на Сдружение „Проектът ДЪГА“ / ХУДОЖНИЦИТЕ НА СПИСАНИЕ „ДЪГА“ и с подкрепата на СБХ, а от 2014 г. и с дейното участие на Секция Комикс към СБХ при номинирането на носителите на Наградата. Идеята на учредителите е Наградата да почете творци и интелектуалци, оставили и оставящи ярка диря в развитието и популяризирането на българския комикс.

Чешкият център е партньор на Националната награда за български комикс, която носи името на големия български художник Александър Денков. Носителят на наградата за 2018 г. Евгений Йорданов получи подкрепата на Чешкия център да гостува на FRAME Prague Comics Art Festival.