Супер наука – Вятърна енергия: Китай

В Китай лавинообразно растящото население и бързата урбанизация доведоха до нечуван преди това растеж със съответното отражение върху околната среда. Никъде другаде по света екологичните опасения във връзка с икономиката не са толкова силно изразени, колкото в Китай. Проблемът със замърсяването в Китай не е проблем само на тази страна. Според едно проучване на Агенцията за замърсяване на околната среда, около една четвърт от твърдите частици във въздуха над Лос Анджелис се дължат на Китай. Като най-голям производител и консуматор на въглища в света, на всеки две години Китай захранва електрическата си мрежа с такова количество енергия, каквото произвежда цяла Бразилия. Дали страната с население над 1,4 милиарда души няма да се превърне в препъникамъка на екологичната съдба на Земята? Или ще изиграе ролята на неин спасител? Дали безпрецедентният растеж на Китай няма да предизвика срив на цивилизацията?

Филмът e² Проект – Китай: от червено до зелено?“ разглежда теоретичните и практически решения на екологичното проектиране, сред които проектът „Свързан хибрид“ на архитект Стивън Хол, включващ една от най-големите известни досега в света системи за геотермално отопление и климатизация на жилища и рециклиране на отпадни води. А Уилиам Макдона споделя иновативния си план за превръщане на Китай в напълно устойчива страна, както и теорията си, че архитектурата може да бъде не само полезна, но и екологично интелигентна.

e² Проект – Китай: от червено до зелено? можете да видите по образователния телевизионен канал Da Vinci Learning на 7 февруари 2016 от 21:30 часа.