СТРОМ – том 1: Колекционерът

„Постепенно ще откриете съществуването на неподозирани светове, ще прозрете мощта на духа и ще бъдете посветени в СТРОМ…“

Преди няколко години трилогията „СТРОМ“ (изд. „Сиела“) на френските автори Еманюел и Беноа дьо Сен Шама предизвика интереса на екипа ни с остроумието си и с богатия сюжет. Тя бе и главно действащо лице в „Читателска щафета 3: Силата на СТРОМ, подходяща за тийнейджъри от 11 до 15 години. Трилогията кани на пътешествие дълбоко под залите на Лувъра всички рицари на Необичайното, готови да поемат предизвикателството и да запазят тайната на СТРОМ.

Историята започва с „Колекционерът“… Дванадесетгодишните близнаци Рафаел и Рафаела Шен водят сравнително нормален живот. Рафаел е доста срамежлив, но пък е цар на всякакви главоблъсканици. Участва в тайно сдружение ССР с най-добрия си приятел Еймерик и има проблеми с побойника Риверан. Рафаела също е голяма умница. Тя дружи със Сюзан – едно от най-готините момичета в училището, което се интересува единствено от Робърт Патинсън и робува на модата. Двамата живеят със своя кръстник Тристан – доста шантав тип, който носи ту папийонка, ту вратовръзка и се изявява като журналист. Децата често пътуват с Тристан до далечни дестинации и му се подиграват, че чете вестници за паранормални явления.

Нищо обаче не е такова, каквото изглежда! При поредното спешно пътуване на близнаците до Египет, те стават свидетели на нещо изумително – в неотваряна през вековете гробница те откриват древен компютър на 4000 години! А понеже подобни факти не трябва да излизат наяве, присъстващите на откритието археолози са „заличени“ (не ликвидирани!). За съжаление информацията вече е известна на когото не трябва…

При връщането си обратно в Париж близнаците получават специална покана от Тристан да посетят Лувъра. Ако очаквате скучно обикаляне покрай хилядите експонати в музея, много грешите! Дълбоко под земята близнаците разбират, че са сред избраните кандидати, достойни да се посветят в мощта на Стром и да се превърнат част от Рицарите на Необичайното – една от най-старите организации в света, известна на малцина.

Подобна задача изглежда лесна, но за Рафаел и Рафаела се оказва доста тежка. Да спазват правилото на трите „С“, да се обучават в странните дисциплини като елементална химия, стромичен бой и какво ли още не, да не се издават пред приятелите си и да получат писмо от своите загинали родители… Освен трудния път на кандидати в тайната организация, на децата се пада и възможността да разкрият мистериозен случай, неразгадан от векове. Някой колекционира предмети, свързани с времето и смъртта. Този тайнствен персонаж научава за древния компютър, открит от чичо Тристан и е готов да го вземе на всяка цена. Ще успее ли Ф да набере маргаритки и как близнаците ще се намесят в случая, разказват Еманюел и Беноа дьо Сен-Шама.

В книгите от трилогията „СТРОМ“ читателите ще открият и фентъзи, и фантастични елементи. Те ще се сблъскат с казуси, пред които често биваме изправени и в реалния живот (запазване на приятелства; вземане на решения и т.н.), но същевременно ще имат възможност да се сблъскат с причудливи персонажи и да се обучат в твърде необичайни дисциплини, подходящи единствено за Рицарите на Необикновеното. Един от светците-покровители в християнската религия също е намерил своето място във френската трилогия – Св. Георги Победоносец, който побеждава змея, играе ключова роля в сюжета, макар участието му да е само загатнато в „Колекционерът“.

Автор: Вал Стоева