Гласуването за Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 започна!

Днес в 11 часа в Американския център на Столична библиотека бе даден старт в гласуването за Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2014. Присъстваха около 50 първокласници от няколко столични училища, учители, библиотекари, родители, представители на издателства и партньори на проекта.

Председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева, организатор на Наградата „Бисерче вълшебно“, приветства всички присъстващи малки читатели и възрастни, ангажирани с насърчаване на детското четене. Последва приветствие и от Ирина Александрова – началник на Детско-юношеския отдел на Столична библиотека.

Организаторите направиха кратка презентация на концепцията на наградата, причините за организирането й, постигнатото в първото издание през 2013 г., както и поставените цели за тази година. Те наблегнаха на важността от обединяването на усилията на всички звена, отговорни за развитие на детското четене.

„Вярвайки силно, че ако обединим усилията си, ще срещнем децата с книгите и ще ги направим по-добри читатели, по-силни мечтатели и по-грамотни млади хора, днес ще поставим началото на гласуването във второто издание на наградата „Бисерче вълшебно“ 2014“, сподели Валентина Стоева.

Своето мнение за Наградата „Бисерче вълшебно“ споделиха представители на ключовите звена в привличането на децата за каузата на четенето. Миглена Манчева, начален учител в софийско училище, наблегна на необходимостта от нов подход в обучението на децата и в привличането на вниманието им към книгите.

„Надявам се, че по-модерният подход на учителя към децата, към книгата и към образованието ще дадат своя резултат. Насърчавам своите ученици да четат книгите, включени в кампанията „Бисерче вълшебно“, защото няма нищо по-вълшебно от знанието.“

Анна Попова от изпълнителното бюро на „Българската библиотечно-информационна асоциация“ увери децата, че библиотекарите се интересуват от тяхното мнение за книгите и биха желали децата да им показват своите предпочитания, да научават от самите малки читатели за техните интереси. Тя добави, че кампаниите за насърчаване на четенето по нетрадиционен начин увличат децата да се срещат с книгите.

„Важно е да гласувате за вашите любими книги, за да покажете на нас, големите, кои книги искате да виждате в библиотеките и те да станат вашите библиотеки“ – обърна се към децата г-жа Попова. „Защото библиотеките няма да изчезнат, въпреки модерните технологии. Защото четенето е винаги модерно!“

Лора Филипова, родител на две деца, сподели че за родителите често е много трудно да изберат подходяща книжка за децата си и самата тя вижда в наградите „Бисерче вълшебно“ един много полезен и забавен инструмент за информация за детските предпочитания.

„Книгите, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“, от една страна са съвсем нови и съвпадат с интересите на децата. От друга страна не присъстват в никакви задължителни списъци, което се харесва на малчуганите и, на всичкото отгоре, те са номинирани от самите издатели като най-добрите им продукти за изминалата календарна година. Затова според мен „Бисерче вълшебно“ е много полезна инициатива, която всеки трябва да подкрепи според силите си.“

Албена Раленкова, редактор в детско издателство, представи гледната точка на онези, които „водят“ книгите при децата – издателите. Тя разказа на малчуганите какви усилия са нужни, за да се направи една детска книжка и ги увери, че всички български издатели правят детските четива с мисълта за онези, които ще ги четат, подчертавайки:

„Вие сте онова огледало, в което издателите се оглеждат. Вашето мнение е важно за всички нас, за да можем ние да правим качествени книги, които са ви интересни и ви правят истински читатели. Затова ви казвам: „Добре дошли на борда на детските книжки! Гласувайте за своята любима книга!“ 

Бе проведено и демонстрационно гласуване през сайта www.biserche.com, а Валентина Стоева даде допълнителни разяснения по формата за гласуване. Всички деца получиха специални баджове за „Почетен посланик на Наградата „Бисерче вълшебно“ и се превърнаха в първите разпространители на идеята, че четенето е забавно и модерно.

В края на събитието Ирина Александрова поднесе и най-приятната изненада, обявявайки от името на директора на Столична библиотека, г-жа Юлия Цинзова, че всеки читател на Столична библиотека, който гласува за своята любима книга в „Бисерче вълшебно“ 2014, ще участва в томбола, организирана от библиотеката, за спечелването на награди – по един лаптоп за всяка от двете възрастови категории „Млади читатели“ и „Запалени читатели“.

В заключение организаторите припомниха, че гласуването ще продължи до 30 април 2014 г. на сайта www.biserche.com и всяко дете на възраст от 6 до 15 години вече може да стане част от журито, като гласува онлайн. Кампанията ще завърши с Детски книжен празник на 11 май 2014 г., а двете книги – победители във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 14 май 2014 г. в рамките на инициативата “Нощ на литературата”.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, библиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда в партньорство с Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора и с медийното партньорство на „Аз чета“, Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.