„Сребърната стрела“ и нейните необикновени пътници

Посегнах към „Сребърната стрела“ с очакване за история, преповтаряща до някаква степен „Полярен експрес“. Нека съм честна докрай – книга за вълшебен влак, хайде стига, колко може да е различна? Оказа се, че Лев Гросман може и да е вдъхновен от Крис Ван Алсбърг, но в никакъв случай не тръгва по прекараната от него железопътна мрежа. „Сребърната стрела“ (изд. „Enthusiast“), семпло, но чудесно илюстрирана от Трейси Бишъп, започва като забавна фентъзи приказка, за да се превърне постепенно в нещо повече с всяка прочетена страница.

11-годишната Кейт е не по-различна от почти всички деца на нейната възраст. На прага на промените, които един ден ще я изведат до порастването и зрелостта, тя е отегчена от досегашния си живот и мечтае за истински приключения. Такива, за които чете в книгите. Опасни и спиращи дъха приключения, в които можеш да станеш герой и да докажеш, че си умен, силен, храбър, съобразителен и значим.

Разбира се, желанията често се сбъдват не под формата, която си представяме. За рождения си ден Кейт получава най-невероятния подарък – съвсем истински парен локомотив с прикачен тендер.

„Човек всъщност не си дава сметка колко невероятно огромен е парният локомотив, докато не го види паркиран пред собствената му къща. Този беше около четири и половина метра висок и петнайсет метра дълъг, имаше си прожектор, камбанка и пълен комплект от турбогенератор, пароизходни тръби, бутален лост и вентилни клапани. Само колелата му бяха двойно по-високи от Кейт.“

Нещата започват да стават още по-щури, когато пещта на локомотива се запалва, Кейт и брат й Том се качват на него и като на игра (и магия) потеглят през близката гора. Не след дълго влакът забавя хода си и спира на самотна спирка насред нищото. А на перона стоят и чакащите пътници – зайци, лисици, вълци, сърни…всеки с билет в уста и готов да се качи на чудната машина.

„Сребърната стрела“ действително е чуден влак, който притежава разум и общува с децата, също както го правят и животните в книгата. Постепенно в купетата и вагоните се настаняват норки, ястреби, котка рибар, дикобраз, бебе панголин, полярна мечка и други най-причудливи представители на животинския свят.

В началото Том и Кейт нямат представа защо всички тези животни се качват на „Сребърната стрела“, нито къде трябва да ги заведат или какво се очаква да направят. Колкото по-надалеч пътуват обаче, толкова по ясно разбират, че това не са просто диви, а застрашени животни, за които няма път назад. Животни, чиито родни места са станали необитаеми заради действията на хората и работата на двете деца е да им намерят нови домове. Защото именно хората са злодеите в историята, но те са и спасителите, които могат да променят стореното.

„Животните никога не постъпват така, осъзна тя. Хората гледат отвисоко на животните, но животните никога не си намират оправдание, нито се самосъжаляват. Такова нещо и през ум не би им минало. Те винаги посрещат проблемите лице в лице.“

Така книгата среща читателите си с теми като екологията, отговорността, опазването и грижата. А повествованието, от лековито и хумористично, неусетно става сериозно и премерено. Промяната е почти неуловима, така че да отрази сюжета по най-добрия начин, но не и да натежи. Лев Гросман представя живота, Земята и времето от една НЕчовешка гледна точка и дава глас на тези, които не могат да отстоят нуждите и изразят страховете си. Защото е лесно да се забрави, че всеки живот е важен.

При все това, „Сребърната стрела“ не размахва пръст и не отправя излишни обвинения. Стореното е сторено, а миналото няма как да се върне. Хората обаче имат силата да постигнат нов баланс и друг начин на живот, който да е добър не само за тях. Кейт научава важен урок – че герой може да е всеки обикновен човек, който живее осъзнато. Че подвигът може да се извършва чрез действията ни към другите. И не на последно място – че истинските герои посрещат предизвикателствата и поемат отговорност.

 

Вземете книгите с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.