Слънчо гледа слънчогледа…

Стиховете на Янаки Петров, познат на децата като чичо Чичопей, са жизнерадостни и пъстри, събрали в себе си цяла палитра от детски впечатления, мисли и чувства. В малката книжка „Слънчо гледа слънчогледа“ (изд. „Просвета“) ще намерите шест от обичаните стихчета на автора.

Красотата на цветята, която децата често забелязват повече от нас, възрастните, е описана в „Минзухар“ и „Слънчоглед и слънце“. Прочитайки кратичките строфи, у читателя остава усещането за безкрайни поля, от които греят жълти слънца или подават умни главички златните минзухари. Интересно е и стихчето за Маргаритка Сърдитка – ако и вие познавате такава особа, чичо Чичопей ще ви даде съвет как да върнете усмивката на устните й. Светът на животните е описан в стихотворенията „Пиленца“ и „Зайче“. Като напомняне, че след известно време ще пристигне зимата, стихотворението „Снежинки“ пък ще подготви малките слушатели за белите приключения, присъщи на този студен, но пухкав сезон.

Илюстрациите в книжката са дело на художничката Маглена Константинова, чийто стил може да бъде разпознат незабавно от децата и техните родители, а малкият формат на книжката я прави подходящ подарък за мъничките детски ръчички.

Автор: Вал Стоева