Силистренските деца се пренесоха „В приказния свят на Пушкин”

Библиотекарите от детския отдел на РБ „Партений Павлович” в Силистра са стари наши познайници и едни от най-активните участници в различните ни инициативи за насърчаване на четенето сред децата. Библиотекарката Дияна Георгиева разказва за наскоро проведения в детския отдел урок за приказното творчество на руския класик А. С. Пушкин:

„Детски отдел на РБ „Партений Павлович” – Силистра проведе урок, посветен на приказното творчеството на Александър Сергеевич Пушкин, с  ученици от ІV „г” клас на ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий”. Чрез презентация те се запознаха с живота и творчеството на известния руски писател, който е майстор на приказките в стихотворна форма. Те са толкова омайни, написани на лек и звучен език и в тях присъства вълшебния елемент. Класният ръководител Росица Желева зададе на участниците в урока няколко литературни загадки от „Приказка за цар Салтан”, „Приказка за рибаря и рибката”, „Приказки за попа и за работника му Балда”, „Приказка за мъртвата царкиня и седемте юнаци” и „Приказка за златното петле”.

Приказките на Пушкин са сред любимите на децата и те го потвърдиха с участието си в литературни игри””Познай откъсите от кои приказки са”,  „Заедно да играем и четем”, „Коя пословица е най-подходяща”, „Добави липсващите думички в стиха”, както и играта „Златна рибка”, в която всяко дете написа своето желание като отговори на въпроса „Ако уловя в мрежата си златна рибка, какво желание ще поискам да ми изпълни?” „Радост, щастие и любов да има по света”, „щастие и късмет на цялото ми семейство”, „да мога да рисувам”, „да стана футболист” – това бяха най-честите желания на децата.

В края на мероприятието пихме чаша  ароматен чай и  научихме легендата, в която  властва доброто. Напитката от чаените листа носи спокойствие на хората, зарежда ги с енергия и ги кара да се насладят на живота и да повярват във вълшебства, така както е направил и смелият воин преди хиляди години…”

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”.

Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.