Читателска щафета в ОУ „Васил Априлов “ – Исперих

Цветомира Кънева е учител по български език и литература в ОУ „Васил Априлов“ град Исперих, обл. Разград. С удоволствие научаваме от нея как е насърчила своите ученици да се включат в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“.

„Когато разбрах за щафетата, споделих с учениците. Те приеха предизвикателството. Не се спряхме пред факта, че книгите ги нямаше в града ни. Поръчах ги онлайн. Петокласниците непрекъснато питаха кога ще пристигнат, за да започнат да четат. Имаше сърдити, нетърпеливи и амбицирани. Всички искаха първи да прочетат книгите, за да спечелят.

През междучасията не излизаха от класната стая, за да четат. Никой не се отказа. Четенето стана като щафета, защото за два-три дни се стараеха да прочетат книгата.

Изпратих със съгласието на родителите бланките за участие и се надяваме да сме сред първите 500.”

През годините госпожа Кънева е реализирала и други инициативи за насърчаване на детското четене. Сред тях са активно включване в „Маратон на четенето“ миналата година, по време на който учениците чели разкази на Йордан Йовков в пътуващия автобус на кампанията, а преди години нейни възпитаници преписали част от „История славянобългарска“ и така прочели иначе трудната за разбиране от десетокласници творба.

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.