Що е то? Гатанки с неочакван отговор от Ангелина Жекова

От кога не съм чела гатанки! Едно от устойчивите в паметта ми занимание за деца. Спомних си веднага една: „Мъничко червеничко, царя от пътя отбива. Що е то?”. Радост голяма ми е да открия, че има нови гатанки и то с български автор: Ангелина Жекова. Весело изрисуваната тънка книжка с познати животни в костюми, ме върна в стари времена, раздвижи настроението ми и ума. Любимият въпрос бързо се завърна. „Що е то?”. Мога ли като голям човек да откривам все още отговорите на малки гатанки? И захванахме се двете с моята сестра „Гатанки с неочакван отговор“ да четем.

Забавлението започва от първа страница и завършва на последна. С вдъхновението сам да твориш, сам да вземеш лист хартия и да го изрязваш като нащърбения горен край на корицата. Животните – те остават да си живеят в главата ти: диви, причудливи и опитомени в стихове-гатанки. Физиономиите им са ту щастливи, ту кресливи. Художникът Кирил Танев е съумял да ги постави в ситуации на общуване, а диалогът в книжката с гатанки е на почит.

Гатанки за четене с мама, татко, а ако съдя по моите спомени – най-весело е да четеш на дядо. Задължително е да е под формата на препитване. Както и аз направих сега със споменатата сестра. Само с две гатанки не се справих.

Цветната книжка ме преведе през видове комбинации и раздели гатанки:

1. Гатанки любими с отговори в рими, например:

Страшен е, но не е опасен,

той е просто тревопасен.

На челото има рог

и се казва н……. .

 2. Гатанки за малко смях, с нещо сбъркано в тях, например:

Песнопоец дългоух

пее песен във зори,

който има нежен слух,

моли го: – Певецо, спри!

Що е то?

3. Гатанки-задачи за добри сметачи. Този вид гатанки срещам за първи път. Подходящи са за предучилищна възраст и първокласници. Няма да издавам вида им тук.

4. Отговори лесно – прочети отвесно. Първите букви от всяко изречение образуват отговорите. Авторката Ангелина Жекова играе с възприятията на читателя. Например:

Плавам плавно по водата,

аз съм кораб жълтокрил,

тихо питат ме децата

екипажа где съм скрил.

5. Гатанки обикновени, в стари времена родени. Ще оставя за читателя сам да стигне до тях. Отговорите на всички гатанки са дадени, разбира се, в скоби и наобратно.

От пролетта до зимата превъртях сезоните на изобретателната книжка с гатанки. 48 нови весели загадки, които освен за четене и споделяне, са подходящи за трениране на паметта. Познавателният им потенциал е скрит за мъника (4-6), подозрителен за мини-тийнейджърите (11-13) и особено подходящ за начален курс (7-10). За всяка възраст остава удоволствието в гатанките от заиграването с близки хора.

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта на 2014 г. ще имате възможност да гласувате за тези весели гатанки за животни в рими.

Автор: Петрана Петрова