Руби Редфорт: Погледни ме в очите и…

„Ако очите наистина са прозорец към душата,

тогава би било разумно някои хора да си сложат щори“

Обичам умни, пълнокръвни герои, готови да те изправят на крака и да те държат в напрежение от първата до последната страница. Досега откривах подобни персонажи предимно в любимите ми фентъзи поредици, но след челния сблъсък с тринайсетгодишната Руби Редфорт нищо не е същото! Умницата, въвлечена съвсем случайно в тайна шпионска организация, успя да ме нокаутира, да ме заплете в хитроумните си мрежи и да ме спечели за цял живот. Коя обаче е тя?

Руби Редфорт, героиня в книгата „Руби Редфорт. Погледни ме в очите“ (изд. „Ентусиаст“) открива интереса си към детективските истории, когато е на две. Ставайки свидетел на обир, тя е неспособна да каже и думичка и тогава взема важно решение – да се раздели с бебешкото гукане и да усъвършенства уменията си на детектив. На седем девойката печели шампионат за млади дешифровчици, а на осем е поканена да постъпи в Харвард. Естествено, Руби Рудфорт няма намерение да става „някаква хахава откачалка“ и отказва със стил. Вместо това се отдава на забавления с верния си приятел Кланси Крю и на уроците в Туинфордското училище.

Животът на гениалната тринайсетгодишна тийнейджърка може да си тече съвсем спокойно, ако събитията не се подреждат по доста странен начин: къщата на Руби е обрана до последната карфица, багажът на родителите й изчезва на връщане от Швейцария, а на позицията иконом се появява страхотен красавец с огнестрелна рана в рамото. Макар първоначално всичко да изглежда поносимо шантаво, след тайнствените обаждания, които Руби получава и поканите да разбие шифъра, момичето разбира – животът й вече няма да е същият!

След препускане през тесни тунели в изоставени подземия, Руби се среща с тайна организация, която си търси дешифровчик и цели да разбие плановете на престъпна група. Групировката пък е обсебена от идеята да открадне огромно състояние в злато, пристигащо в Туинфордската банка. Организацията за охрана на банката е чудовищна, но си има и слаби места – всички звена трябва едновременно с това да охраняват и известната и твърде ценна статуя  на Нефритения Буда от Хотан.

Кое е по-ценно от злато? Възможно ли е някои от най-големите престъпници да си обменят рецепти за петна във вестник и способни ли са две хлапета да се справят с предизвикателствата, целящи да ги унищожат?

Авторката Лорън Чайлд изгражда образа на непокорно и дяволски умно момиче, готово да се впусне в необмислени приключения и да поеме огромни рискове. Импулсивна, смела и щура, Руби Редфорт успява да разбие всеки шифър, да отключи всяка врата и да достигне до всяко читателско сърце. Небрежните й дрехи и стаята в „напластен“ стил допълват чаровния й образ, а верността на приятеля Кланси и на кучето Бъг чудесно се вписват в картината, изградена от авторката.

Автор: Вал Стоева