Роузи Ревер, инженер

След като се запознахте с Иги Пек и Ейда Туиг от отбора на „Любознайковците“, е време да се срещнете и с още едно необикновено дете от класа на г-ца Лайла Гриър! „Роузи Ревер, инженер“ (изд. „Мармот“) е трета книга от поредицата, в която Андреа Бийти преплита многопластови послания и STEM елементи.

Роузи е тихо и стеснително момиченце, което стои кротко в час и прилежно учи уроците си. Ала остане ли сама, тя се отърсва от плахостта си, запретва ръкави и се заема да майстори. Нейната любов са малките гайки, бурмички, шишенца, макари и други предмети, от които създава причудливите си джаджи.

Какво ли може да превърне едно толкова умно и креативно дете в мълчаливо срамежливче? Трябва да се отбележи, че Роузи невинаги е била такава. Дори напротив! Един ден обаче любимият й чичо Фред не успява да сдържи смеха си, когато тя му демонстрира най-новото си изобретение. За съжаление, това се оказва достатъчно, за да я засрами дълбоко. Така момиченцето решава да остави заниманията си за тъмните часове от денонощието, далеч от чужди очи.

За щастие, Роузи си има пра-пра-леля Роуз. Изключителна жена, пълна с енергия и идеи, с опит в самолетен завод зад гърба си.

„Едно по едно, без да се колебае, постигаше всичко, което желае.

Тя каза на Роузи с тъжна усмивка: – Дойде вече време за малко почивка.

 Една мечта имам несбъдната. Тя е някога сам-сама да полетя.

 Но времето мина-замина, и ето – едва ли ще мога да литна в небето.“

Когато пра-пра-леля Роуз идва на гости и споменава отдавнашната си цел, Роузи се захваща да конструира машина, за да сбъдне мечтата й. За жалост, резултатът от усилията й е плачевен – чедъро-коптерът й се задържа за миг във въздуха, а после зрелищно се разбива. Леля Роуз избухва в смях и за няколко дълги секунди момиченцето е убедено, че трябва да се откаже от желанието си да стане инженер. Точно навреме обаче пра-пра-леля я прегръща бурно и я поздравява за неуспеха. О, да, именно за него!

Образите на лелята и момиченцето в историята са още по-специални, защото са вдъхновени от културното наследство. Роузи Занитвачката (Rosie the Reveter) e измислен образ с иконичен статус от периода на Втората световна война. Тя е символ на всички жени, работещи по това време във фабриките и фермите, за да заменят мъжката работна ръка. Очарователните илюстрации отново са дело на Дейвид Робъртс и ще ви помогнат да се потопите в текста.

„Роузи Ревер, инженер“ (Rosie Revere, Engineer) не е просто книга за самочувствието и увереността в собствените възможности. Тя е послание за неизбежността и важността на провала. Защото първоначалните неуспехи са верен спътник на всеки, който се е устремил към мечтата си.