7 книги с пълзящи и летящи буболечки

Малките деца са особени привлечени от малките светове. Тези на камъчетата и песъчинките, мравките и божикравичките. А насекомите са толкова интересни! Цветни, с рогца или без, с крила или щипци. И точно защото знаем колко много децата обичат тези дребни същества, сме ви приготвили щедра колекция от буболечести заглавия.

„Какво каза калинката“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“

Стопанският двор е изпълнен с глъчката на животните – кокошката, прасето и конят, кучето и котката. Само малката калинка не казва нищо. Една нощ тя дочува разговор между двама разбойници – те кроят пъклен план да отвлекат кравата, която прославя цялата ферма. Калинката разказва на приятелите си за кроежите на Напомпания Хю и Лен Върлината и им прошепва на ухо своята идея за осуетяване на престъплението. Обещаваме, че децата (3-7 години) ще изпаднат във възторг от гениалния замисъл на калинката и от възмездието.

Особено след като се запознаят и с втората част, „Какво още каза калинката“!

„Много гладната гъсеница“ от Ерик Карл, изд. „Funky Books“ 

Кратката, но гениална книга е предназначена специално за малките деца (1-4 години). В нея виждаме една гъсеничка, която се пробужда от сън и е гладна, много гладна! Като преминава от страница на страница, всеки ден тя похапва една ябълка, две сливи, три круши и т.н. и неусетно учи читателите да броят до седем, да разпознават храните и дните от седмицата.

Накрая гъсеничката, сита и доволна, се свива в пашкула си, за да излезе от там променена и разхубавена.

„Лече буболече“ от Георги Авгарски, изд. „Златното пате“

Още едно заглавие за най-малките слушатели (2-4 години). „Там в гората, там далече“ расте едно Лече буболече. Един ден непослушничето тръгва, без да се обади никому, да поскита из гората. Забавлява се в капките роса, люлее се на теменужен лист и слуша песните на коса. Не щеш ли, вижда орех с дупка и решава да се мушне в нея. И тук настъпва бедата – юначето не може да се измъкне, а някой отвън започва да му се кара. За щастие, мама буболечка е достатъчно близо, за да чуе рожбата си и да й помогне.

„Суперчервей“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“

Суперчервеят е всеобщ любимец на мъничките буболечки, на бавните охлюви и скокливите жаби. Той винаги се отзовава, когато са в беда, или им помага да се полюлеят, да поскачат на въже и да пояздят. Славата на Суперчервей достига и до злия гущер вещер. Той омайва славния герой с помощта на вълшебно цвете и го подчинява на волята си. А гущерът иска едно – богатствата, скрити в земята. Какво ще намери червеят в пръстта ще научат всички любопитни читатели между 3 и 7 години.

„Паячето отвратко“ от Диана Амфт, изд. „Емас“

Поредицата за малкото паяче е специално за децата между 3 и 7 години. Шестте книги за малки любознайковци, издадени на български език, се отличават с красивите илюстрации на Мартина Матос.

Отвратко е любопитен и научава много. Разбира що е това „училище“ и какво правят децата там, как се дои крава, защо хората се боят от паяци, какви животни живеят в Африка и какво ли още не. Неговата история събужда интереса на децата и им показва, че жаждата за знания е нещо хубаво и ценно.

„Как гъсеничката се събуди (или как се раждат пеперуди)“ от Мая Дългъчева, изд.Булвест 2000“

Малката гъсеничка обикаля поляната и търси приятели, с които да поиграе. Тя е усмихната и ведра, но открива, че никой не желае компанията й. Калинките я изгонват, защото не умее да танцува балет. Пчелите й се присмиват, защото не може да лети, а и не знае какво е медена пита. Светулките пък я отминават с пренебрежение, защото не излъчва светлина в тъмното. Гъсеничката заплаква, а после се свива и заспива. Когато се събужда, с изненада открива, че е вече различна. Прекрасната и нежна приказка в рими е част от сборника „Разкажи ми в рими“ и ще очарова малчуганите на 3-8 години.

„Момиче буболече“ от София Спенсър и Маргарет Макнамара, изд. „Дакелче“

Книгата разказва истинската история на София Спенсър, едно момиченце, което се чувства по-различно от останалите по простата причина, че…харесва буболечки. Когато София донася скакалец в клас, за да покаже на съучениците си колко е изумителен, те не само й се подиграват, но и го стъпкват. Обезсърчена, малката героиня е готова да се откаже от най-любимото си занимание – изучаването на света в краката ни. „Момиче буболече“ ясно показва на децата (5-10 години) какво коства следването на мечтите и защо предизвикателството си струва.

Заповядайте в дребния и чуден свят на насекомите!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.