Редовните читатели живеят по-дълго, сочи проучване

Глава на ден може да удължи живота ни, сочи проучване, цитирано от The Washington Post. Изследователи от университета в Йейл публикуваха онлайн в списанието „Social Science & Medicine” резултатите от проведеното от тях изследване. Заключението от него е, че „при хората, които четат книги, рискът от смърт в течение на 12-те години наблюдение за изследването намаляват с 20%, в сравнение с тези, които не четат книги”.

Данните са получени от дългосрочно здравно-пенсионно изследване, спонсорирано от National institute on ageing (Националния институт по остаряване). Изследването обхваща 3635 човека на възраст над 50 години, разделени в 3 групи: нечетящи, четящи до 3 часа и половина седмично и четящи над 3 часа и половина на седмица.

Констатациите са впечатляващи: четящите живеят почти 2 години повече от тези, които не са отваряли книга.

Имайки предвид променливите като образованост и здравен статус, изследването заключава, че четящите над 3 часа и половина на седмица имат 23% по-малък шанс да починат в 12-годишния период на изследването. За тези, които четат до 3 часа и половина, т.е. средно по половин час дневно, процентите са 17.

С други думи така, както здравословната диета и спортуването, така и книгите също се явяват „значимо предимство за оцеляване”, правят извод авторите на изследването.

Причината обаче остава неясна. Изследването показва единствено връзката между четенето на книги и дълголетието, но не и причинно-следствена връзка. Всъщност откритието не е толкова изненадващо. Предишни изследвания показват, че четенето на книги увеличава едновременно мозъчните връзки и емпатията.

За съжаление, изследователите от Йейл казват, че дълголетието не се повишава чрез четене на вестници. Изводът: важно е да четем, но още по-важно е и какво четем!