Разкажи ми в рими

Мая Дългъчева е истинска вълшебница на словото, която твори пъстри истории в римувана проза. Книгата й „Разкажи ми в рими“ (изд. „Булвест 2000“) продължава традицията, установена от авторката, като предлага на читателите 11 необичайни приказни приключения в мерена реч.

Докато четете, Мая ще ви пренесе в началото, когато всичко е още бяло, за да научите как един ден белият свят бил оцветен. Цветни са и приказките за гъсеничката, която се превръща в пеперуда, както и за бялото като мляко меченце, макар в тях основните теми да са приятелството, добротата и съветите да не съдим другите по външния вид.

Самохвалството и грубото отношение са описани от авторката в приказката „Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло“. Без да размахва назидателно пръст, Дългъчева разкрива на малките читатели неловките ситуации, в които понякога изпадат самохвалковците. Историята все пак завършва позитивно, защото всеки може да бъде полезен на останалите, нали? Любовта, опазването на околната среда и страха също са теми, намерили своето място в римуваните приказки на Мая Дългъчева. Влюбени лисичета и галантни плашила, горска полиция и дори африкански племена са вплетени изящно в текстовете, извиквайки усмивки на детските лица. 

Две от приказките са посветени и на традициите и обичаите. Първата представя историята на мартеничките, а втората разказва „Как яйцата повярваха в чудесата“. Яйцата, понеже не знаят нито приказки, нито игри, по цял ден скучаят и чакат с нетърпение да светне екранът на телевизора. Сред любимите им приказки са онази за реката със седем цвята, за модните дефилета в Париж и за смелите тореадори. Мечтаят яйцата, мечтаят, но…

„- Хубава приказка беше, братлета. Само дето чудеса не стават – ей там, зад екрана си остават. Да поспим, че утре рано-рано може да се пържим във тигана…“

Един ден яйчицата чуват да се говори за някакъв празник Великден и са убедени, че това е техният край. Приспани в облаци от нежна пара, те се събуждат в разноцветни панички и не вярват на очите си:

„- Леле, братлета! Чудо ли става?! Май сме в приказката за реката, помните ли – дето има седем цвята!

В този миг чуха вик:

Този Великден е направо велик! Или сънувам, или съм в Париж… Не се надувам, само ме виж – имам си рокля в моден десен на детелини в цвят росно-зелен!“

Така дори яйцата повярвали в чудесата… Ще оставим на вас да се потопите в пъстроцветните истории на Мая Дългъчева и да откриете още от великолепните тайни, скрити в кошницата с приказни истории на авторката. Сигурни сме, че ще се забавлявате, а някои от историите дори ще научите наизуст, защото се помнят наистина лесно – приказка в стихове е нещо чудесно! Не пропускайте да се насладите и на великолепните илюстрации на Тоня Горанова – те са толкова живи, сякаш гъсеничката ще полети от страниците, а палавата Мирка-Немирка ще потъне в земята от срам.

Не пропускайте и други книги на Мая Дългъчева: „Топлото човече“, „Пъстри приказалки“, „Коледните чудеса“, „Приказки от Оная гора“, „На какво ухае зимата?“, „Топлото човече“.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.