На какво ухае зимата?

Коледа сияе!
Коледа искри!
Коледният дух
пак ни озари…

Да, не може Коледа да мине без стихчета и песнички от хиляди гласчета. Всеки се подготвя да покаже на дядо Коледа колко много е слушал и какво е научил. А за да научим и някои нови стихчета, предлагам да прегледаме книжката „На какво ухае зимата“ на Мая Дългъчева.

С първата приказка в рима се пренасяме веднагически при дядо Коледа и баба Зима, дето вее и вие за трима. Как добрият и игрив старец заспа и пропусна да разнесе подаръците, за хитрия план на баба Зима и за детската коледна магия… Замълчи, замълчи!… Тя край нас е навред, погледни я! Тя – безкрайната детска магия

В стихчето за снежния рожден ден пък всяко дете, което празнува през зимните месеци, може да открие себе си и да разбере защо само по това време можеш да празнуваш сладоледен рожден ден.

В приказката с одеало за меченце, като мляко бяло, ще разберете как се пътува от Северния полюс до цветните поля и как сред белотата на северния студ в душите ни може да е светло, шарено и топло.

В последното стихче немирни снежинки рисуват картинки в коледната нощ. И ако искате да покажете на дядо Коледа колко много сте научили, това е един прекрасен нов поглед върху тихата коледна нощ.

Защо ви разказвам за тази книжка? Защото стихчетата и приказките в рими носят забавление и неусетно те карат да рецитираш, завладяват те и ти се иска да четеш още и още. Мая Дългъчева определено е майстор в приказките с рими, а илюстрациите са фантастични!