Принцеси наистина – историята, разказана с чувство за хумор

Катя Антонова умее да разказва истории с чувство за хумор. Този подход гарантира, че читателите хем ще се забавляват, хем до тях ще достигнат важните послания, закодирани в текста.

Принцеси наистина – Катя Антонова – Кремена Ягодина – Рибка / Изображение: https://ribka-publishing.bg

Такъв е и новият проект на авторката – великолепното издание „Принцеси наистина“ (изд. „Рибка“) е красиво, но и много смислено. В книгата са разказани историите на 11 истински принцеси, които са оставили сериозен отпечатък върху световната история.

В разказа на Катя Антонова са намерили място:

Теофанò

Византийска принцеса, женена за Отон II, император на Свещената Римска империя. Според авторката тя „доняся“ вилицата в двора на своя съпруг, а иначе е отговорна за „Отоновия ренесанс“.

Принцеси наистина – Катя Антонова – Кремена Ягодина – Рибка / Изображение: https://ribka-publishing.bg

Елеонора Аквитанска

Освен изумително красива, Елеонора била образована, талантлива, енергична.

„И на всичкото отгоре – отлично обучена да бъде вярна съпруга, грижовна майка и идеална домакиня!

„Ужас“ – сигурно са си мислели останалите французойки.“

Елеонора привлича вниманието на крал Луи VII, но тъй като нещата между двамата никак не вървят, Елеонора решава да поиска развод. Нечувано! Историята завършва повече от впечатляващо и гарантирано ще ви накара да се смеете с глас (особено ако сте в ролята на родител, който чете с детето си).

Принцеси наистина – Катя Антонова – Кремена Ягодина – Рибка / Изображение: https://ribka-publishing.bg

Маргарита

Маргарита, дъщеря на унгарския крал Бела III, е омъжена още на 10 години за византийския император Исак II Ангел. Пищната им сватба е платена с данъците на българите, които никак не са доволни, вдигат се на бунт и успяват да възстановят българското царство. Съдбата на Маргарита не е лека, но Катя Антонова успешно успява да накара читателите да повярват, че все пак може би е завършила щастливо.

Ирина Комнина

Ирина Комнина е дъщеря на Теодор Комнин – враг на българския цар Иван Асен II. Баща й е победен от българския владетел и живее в плен с цялото си семейство, докато по случайност Иван Асен II не вижда красивата Ирина. Приказката им не продължава дълго, но оставя трайни следи в българската история.

Принцеси наистина – Катя Антонова – Кремена Ягодина – Рибка / Изображение: https://ribka-publishing.bg

Елена Българска

Елена Българска е омъжена (не по любов, разбира се) за крал Стефан Душан. Съдбата й виси на косъм, т.е. на необходимостта да роди бебе.

„- Дали пък не трябва да си намерите друга кралица, господарю? Някоя с повече талант за бебе? – предложили кралските съветници.“

В крайна сметка Елена записва името си като една от най-влиятелните и силни жени през XIV век на Балканите. Как? Катя Антонова разказва.

Теодора

Всъщност в тази история са замесени цели две дами с името Теодора и един български цар – Иван Александър. Един ден царят забелязал чудно красива девойка. Никой не знае нищо за произхода й до ден днешен (освен, че е еврейка), но пък едно е ясно – Иван Александър се влюбил безобразно и решил да се ожени за нея.

„- Но това е нечувано, царю! – възпротивили се всички. – Не можете да изоставите царица Теодора!

– Хм… – замислил се царят. – Ами ако нарека новата царица също Теодора?“

Решението на Иван Александър се оказало съдбоносно и за старата Теодора, и за Второто българско царство.

Принцеси наистина – Катя Антонова – Кремена Ягодина – Рибка / Изображение: https://ribka-publishing.bg

В този дух продължават и разказите за Исабел, Роксолана (по-известна като Хюрем), Екатерина Велика, Виктория и Сиси. Всяка от историите е вълнуваща, интригуваща и със сигурност любознателността на читателите ще бъде разбудена, за да продължат да трупат информация за представените личности.

За да стимулира допълнително децата да научат повече, след всяка разказана история Катя Антонова предлага каре „Любопитно“, в което има интересни факти, както и каре „Предизвикателство“, в което отправя покана към читателите да се справят с три задачи, свързани със съответната героиня. Много добра хрумка е и представянето на важно историческо събитие, случило се по времето на дадената принцеса (напр. битката при Траянови врата и др.).

Принцеси наистина – Катя Антонова – Кремена Ягодина – Рибка / Изображение: https://ribka-publishing.bg

Книгата поднася върху златно блюдо историята на своите читатели. Закачките, вплетени в текста от Катя Антонова, не могат да бъдат исторически проверени дали са истина или измислица, но цялата останала информация за живота на 11-те знатни особи е достоверна и проверена от консултанта проф. Александър Николов.

Безспорно текстът би загубил част от своя чар без илюстрациите на Кремена Ягодина. Трудно биха могли да бъдат описани по друг начин, освен с прилагателното „изумителни“. Нежни, впечатляващи и много красиви, те привличат читателя незабавно, разстилат се нежно по страниците и предават по подобаващ начин силата, красотата, енергичността и чара на принцесите.

Работата на останалата част от екипа на изд. „Рибка“ също трябва да бъде спомената – графичното оформление на Евгения Николова, коректорската работа на Малина Стойчева и предпечатната подготовка от Борис Минчев.

Твърдите корици, големият квадратен формат и плътната хартия също трябва да бъдат отбелязани, защото „Принцеси наистина“ е издание, което със сигурност ще се предава от родители на деца и качеството е от особена важност за запазването на такъв артефакт.

Шапки долу за „Принцеси наистина“!

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.