Приключенията на Джак Бренин: Гласруенската порта

Преди време подхванах трилогията „Приключенията на Джак Бренин“ от Катрин Купър. В нея наглед нормално момче, принудено да живее при дядо си, открива, че е избраният спасител на древните друиди и дриади.

Всичко започва случайно, щом Джак Бренин намира златен жълъд и се озовава в имението „Юел“ при Нора и Елан. Там момчето открива цял нов свят, населен с чудни същества, говорещи животни и дървесни духове. Неувереният в себе си, но чистосърдечен младеж бързо взема присърце проблемите на древните същества и на новите си приятели. Той решава да им помогне да сглобят специалния магичен котел, чрез който да се върнат в Анун и да спасят умиращите дриади.

В първата част на трилогията – „Златният жълъд“ – Джак Бренин преминава през специални ритуали и се превръща в момче-гарван. С помощта на приятеля си Камелин (също гарван, но на няколкостотин години)  младежът трябва да премине през специален времеви прозорец, да се озове в древността и да открие изгубеното друидско съкровище. Огромните опасности, които дебнат пътешествениците, правят приключението още по-напрегнато, а впечатленията ми от първата част можете да узнаете тук.

Във втората част – „Гласруенската порта“ – Джак Бренин, Камелин, Нора и Елан трябва да довършат започнатото в първата книга, като сглобят магичния котел. За съжаление, трудностите продължават да ги преследват, а времето на жените-магьосници изтича. Магията им отслабва, докато последната дриада на земята – Арана – е на смъртен одър. Притесненият Джак и приятелите му успяват да открият липсващите парченца от пъзела и да отворят Гласруенския портал, водещ директно към Анун – свещена земя на друидите. В нея щастието и благоденствието процъфтяват, а по време на ежегодния Панаир всеки е добре дошъл да хапне вкусотии и да слуша приказки до насита. Пред приятелите има само една пречка: човешките същества са допускани да влизат в Анун единствено на празника Сануин! А за огромно съжаление на Джак и Камелин, Нора и Елан трябва да посетят свещената земя преди Сануин, за да спасят и себе си, и дриадата Арана. Силното им разочарование подбужда Камелин да прелети през отворения портал, следван от Джак, Тимъри и Чаркъл…

Пътят към страданията на непокорните момчета преминава тъкмо през Гласруенската порта и през нарушената заповед. Вместо бленувана земя, приятелите попадат на стражите на крал Велиндур и са хвърлени в затвора. В опити да се освободят, момчетата разменят местата си и Камелин се превръща отново в човек, докато Джак остава гарван. Благодарение на чист късмет Нора и друидът Гуилам разбират къде са затворени приключенците, но единствено истината може да ги спаси!

Преживелиците на Джак Бренин и приятелите му в „Гласруенската порта“ добавят нови щрихи към интересния разказ на Катрин Купър за момчето, наречено Избрания. Докато препускате след героите в търсене на древни друидски тайни, ще узнаете невероятни неща за митологичните същества като дриадите или водните нимфи, ще се сблъскате с продажните богита и дориските и ще разберете възможно ли е една кралица да има три глави.

Трилогията „Приключенията на Джак Бренин“ ще откриете в красива картонена кутия, събрала в себе си всички приключения на Избрания и неговите нови приятели. Не пропускайте да се насладите на майсторството на Катрин Купър и ако трилогията ви хареса, можете да гласувате за нея през пролетта на 2014 г. в наградата „Бисерче вълшебно“!

Автор: Вал Стоева