Приключенията на Джак Бренин: Златният жълъд

Бях хвърлила око на „Приключенията на Джак Бренин: Златният жълъд“ преди доста време, особено покрай прекрасните отзиви за нея в редица английски сайтове. Майсторството на Катрин Купър, интересният фентъзи-сюжет и пленителните герои ми се струваха добро средство за развлечение. И ето – най-накрая успях да се сдобия с първа част на трилогията, за която ще ви разкажа днес…

Джак Бренин е дребен и слабичък младеж, който пристига ненадейно да живее с дядо си в Англия. До този момент момчето се радва на живота под топлите лъчи на гръцкото слънце, но смъртта на майка му слага край на идилията. В малкото английско селце обаче никой не иска да дружи с новака, а и дядо му сякаш не се радва много-много на променената ситуация. Отчаян и гонен от другите момчета, Джак изведнъж се озовава зад живия плет на имението Юел, в което живее странната Нора.

Нора е висока и красива жена, която умее да лекува с билки, да говори с животните и дърветата. Тя е Шанаки – друид-пазител на Свещената гора и владетел на тайните. Нора знае тайните на всяко дърво и се грижи за хамадриадата Арана. За нещастие, далеч в миналото е изгубен ценен предмет, без който и Нора, и хамадриадата на Гласруенската гора са обречени.

Джак Бренин научава тази информация след удар по главата със златен жълъд: той е Избраният, който трябва да се върне в миналото и да върне изгубеното друидско съкровище. Недоверчивостта на момчето нараства, подклаждана както от несигурността в собствените му способности, така и от хапливите коментари на гарвана Камелин. Трудностите, пред които трябва да се изправи Джак, са многобройни, а залогът е спасение на новите му приятели и на цялата Гласруенска гора.

Естествено, подобна книга няма как да не е пълна с допълнителни перипетии, нажежаващи сюжета до максимум. Първо, момчето трябва да се преобрази в друг образ, за да премине през прозореца на времето. Второ, златният жълъд се оказва изключително примамлива плячка за фантастични същества като богитата и сприганите. Техните действия вкарват героите в ужасни главоболия, докато обикалят по тъмните спригански тунели. Трето, пътуването в миналото е безкрайно опасно, може да се случи в точно определен ден, час и секунда и ако някое от условията не е изпълнено точно, залогът е друидски живот!

От първата до последната страница вървях по стъпките на Джак Бренин със затаен дъх. Както очаквах, шестото ми чувство не ме бе подвело и книгата се оказа истинско съкровище: пълна с тайнствени знания, скрити съкровища и опасни приключения. От дългия път на момчето научих едно: може да не си супер силен и мъжествен, но ако имаш чистосърце и желание да помогнеш на другите, животът ти ще бъде изпълнен със смисъл и с добри приятели!

Горещо препоръчвам „Приключенията на Джак Бренин: Златният жълъд“ на всеки търсач на интересни приключения. И докато вие откриете какво наистина се случва и Избрания, аз продължавам напред към втората част на трилогията.