Премеждията на Лъжичко и Ножчо

„Лъжичко и неговите приятели“ (изд. Ентусиаст) на Моника Хюлсхоф е кратка история за взаимоотношенията между приятелите, почерпена от ежедневието на децата само че герои тук са Лъжичко, Ножчо, Виличка, Чашка и Чинийка.

Лъжичко е тъжен, защото най-добрият му приятел Ножчо е заявил твърдо, че вече не иска да му е приятел. Ножчо се смята за най-важния прибор, а лъжиците обявява за безполезни. Обидата за Лъжичко е още по-голяма, защото Виличка споделя мнението на Ножчо. Един ден главозамаялият се нож скача от масата на пода, но за да измине обратния път, ще има нужда от изобретателността и помощта на „безполезния“ Лъжичко и останалите си приятели.

„Лъжичко и неговите приятели“ разказва простичка история с очакван край, която показва на децата смисъла на приятелството и силата на общите усилия. Тя ще ги накара и да видят гледната точка на отхвърленото дете и неговите чувства – нещо, за което повечето от тях не се замислят, когато обявяват, че вече няма да са приятели с някого.

Въздействието на текста е подсилено от пъстрите и забавни илюстрации на Мартина Матос, а луксозното издание с твърди корици и плътна хартия е идеално за многократно четене, разлистване и обсъждане.

Книгата е номинирана в категория „Откриватели“ (5-7г.) на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2018.

Автор: Лора Филипова