Познай героя: ден 8 – Снорк

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНИТЕ“.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Първата ни седмична награда грабна Стефан Ганчев, а кой ще е вторият късметлия, ще разберем само след няколко дни!

 Познайте кой е героят на снимката:

Снорк е прилежният и изобретателен брат на госпожица Снорк. Има перчем и носи очила с квадратни рамки. Също като сестра си, той променя цвета си в зависимост от настроението.

Снорк е много талантлив в изработването на нови машини и правенето на открития. Обитателите на Муминската долина често го молят за помощ при сложни проблеми. Сръчен е и понякога създава свои собствени изобретения в работилницата си. Точно там прави и своето странно летящо приспособление.

Снорк е ненаситен читател, проучва разни въпроси за себе си, а след това споделя знанията и наблюденията си с останалите. Когато е необходимо, той запретва ръкави и умело организира дори и най-сложни проекти. Прецизността е ключова за него. Не се колебае да разясни как трябва да се решават проблемите според него, затова често го считат за всезнайко.

Срещаме го за първи път в книгата „Кометата идва”.