Последно рицарско-разбойническо приключение с Михаел Енде

Ако сте почитатели на Михаел Енде и неговите „Приказка без край“, „Момо“, „Джим Копчето“, „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“, вярвам ще подскочите от радост, когато разберете, че получавате шанс да се отправите на последно приключение с него. За какво става въпрос?

„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“ (изд. Колибри) е книга, която Енде започва да пише в последните години от живота си, но не успява да довърши. С тази нелека задача двайсет години по-късно се заема известният немски писател за деца Виланд Фройнд, който стъпва на първите 3 глави, оставени от Енде.

Всичко започва в една сряда посред нощ през мрачното Средновековие, когато в страшна буря семейство Шишкови пътува през Плашещата гора в своя фургон-куклен театър. След инцидент с каруцата става ясно, че синът им Дребчо е изчезнал. Татко Шишко и мама Шишка са ужасени, защото край гората се намира страховития замък на ужасяващия рицар разбойник Родриго Сверепия. Репутацията му е на истински злодей – безмилостен и зъл, затова често е използван от родителите да плашат непослушните деца (нещо като Торбалан).

В действителност изчезването на Дребчо е инсценирано от самия него, защото иска да намери Родриго Сверепия и да стане негов оръженосец. Това разбира се никога не би хрумнало на татко и мама Шишкови – улегнали хора, които не обичат промените, станали кукловоди само по силата на семейната традиция (и в действителност никак не са добри в работата си). Дребчо обаче е замесен от съвсем друго тесто.

Той е момче, което мечтае за разнообразие, приключения и промени. А къде другаде би могъл да ги получи, освен като оръженосец на най-страховития рицар разбойник? Затова решителния и безстрашен Дребчо скоро се озовава в замъка на Родриго. Не го мислете за адски смел или пък герой. По думите на Енде:

„Той не беше такъв. Понеже смел е онзи, който се страхува, но преборва страха си. Дребчо обаче не знаеше що е страх и затова нямаше какво да преборва.

Защото страх изпитва само онзи, който познава злото в себе си и не го търси навън. Дребчо обаче не познаваше злото.“

В една хубава история, както знаем, нещата никога не се развиват по план. Рицарят разбойник го отпраща да извърши голямо и ужасно престъпление, за да си заслужи мястото на оръженосец. Следва поредица от случки и обрати, които заплитат сюжета до такава степен, че дори здравомислещият папагал Сократ на семейство Шишкови не може да предвиди развитието му, за да спаси Дребчо. Ще е нужна опърничава принцеса (Филипа Анегунде Роза), депресиран крал (Килиан Последни), властолюбив магьосник (Абрус Кадабрус) и черен като нощта дракон (Вак), за да бъде доведена тази история до своя край.

„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“ е увлекателна, забавна и поучителна приказка за същността на смелостта, за доброто и злото и за трудността да откриеш призванието си. Както размишлява любимият ми персонаж от книгата, папагалът Сократ:

„Никак не е просто да правиш това, което ти е на сърцето. Често е нужно време, за да откриеш за какво точно мечтаеш, а понякога се иска и малко късмет.“

Виланд Фройнд е положил похвални усилия да развие и донапише историята в стила на Михаел Енде и до голяма степен е успял. С единствена забележка, че чувството му за хумор отстъпва на това на Енде.

Книгата е най-подходяща за читатели между 8 и 11 години и се надявам да ги вдъхнови да търсят своето призвание като Дребчо, вместо да кретат по утъпканите коловози на живота. Кой знае, може и някой възрастен да реши да промени пътя си в зряла възраст като Родриго Свирепия.

Преводът е на Мария Енчева и е чудесен. Изданието е с твърди корици, луксозна хартия и очарователни илюстрации на Регина Кен. Книгата излиза на български език за първи път.

Купете книгата с отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.