Рецепта за пунш от Михаел Енде

Винаги можете да разчитате на немския майстор-разказвач Михаел Енде да ви забърка едно питие по негова оригинална рецепта. Какво питие по-точно? Ами, сатанархеолъжалкохолистичен пунш на желанията!

Необходими съставки:

  • 1 брой зъл магьосник – специалист по всякакви екологични катастрофи (Велзевул Ирвитцер)
  • 1 брой противна алчна вещица – леля на магьосника (Тирания Вамперл)
  • 1 брой охранен мързелив котарак с аристократични и певчески претенции (Маурицио ди Мяуро) – изпратен като агент на Съвета на животните в дома на Ирвитцер
  • 1 брой проскубан гарван с ревльотизъм на лявото крило – изпратен като агент на Съвета на животните в дома на Тирания Вамперл
  • 1 брой св. Силвестър
  • 2 части пергамент с рецепта за магически пунш на желанията
  • Различни подправки – щипка съдия-изпълнител Маледиктус Червус, 2-3 шепи зимна виелица, една нота новогодишен камбанен звън, голяма доза екологична загриженост

1. Първо поставяте за кратко злия магьосник и Маледиктус Червус във вила „Кошмар” – колкото да се стегне Ирвитцер поради неизпълнена норма злини съгласно сключен договор със сатаната.

2. Отстранявате Червус до настъпването на новата година.

3. Смесвате добре угоения котарак Маурицио ди Мяуро и ревльотичния гарван Якоб Кракел до тяхното осъзнаване на заплахата за природата.

4. После добавяте вещицата Тирания Вамперл. Действайте внимателно поради риск от избухване на кавги между нея и племенника й.

5. Разбърквате смело така получената смес заедно с всички подправки. Най-важно е да не забравите св. Силвестър и нотата новогодишен камбанен звън, защото без тях пуншът ще придобие отвратителен вкус на отровени реки и езера и умрели животни!

6. Изчаквате до първия новогодишен камбанен звън, който да неутрализира действията на Ирвитцер и Тирания.

7. Пийте (четете) на малки глътки!

Изненадващо сатанархеолъжалкохолистичният пунш е със силен екологичен вкус. Злините, които трябва да направи по договор Ирвитцер засягат разрушаването на природата, унищожаването на животни и птици, отравяне на водите.

За наша радост въображението на Михаел Енде „готви” изключително симпатични герои, които ще обикнете. Неговите рецепти са еднакво вкусни и на децата, и на родителите им. Те са обилно поръсени с първокачествено чувство за хумор и лютиви саркастични забележки, които изобличават злото, лицемерието и алчността – все неща, които развалят вкуса на пунша и живота.

Надявам се литературният ви апетит да е вече раздразнен, така че смело отпийте от „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията” и се насладете на вкуса му! Наздраве!

Тук можете да прочетете дали пуншът на желанията се е харесал на Вал Стоева. Още „рецепти” от Енде: „Училище за вълшебства без край”, „Джим Копчето и Лукас Машиниста” и „Джим Копчето и Страшните 13”.