„Походът на книгите“ започва в „Музейко“ на 2 април

Началото на петото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгата“ ще бъде дадено на 2-ри април  в 11:00 часа в Детския научен център „Музейко“. Сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, затова организаторите от Асоциация „Българска книга“ са посветили програмата в деня на откриването изцяло на тях. Специални гости ще бъдат авторите Стефан Иванов, Петя Кокудева и Захари Карабашлиев, които ще четат откъси от любимите си детски книги. За паузите пък домакините от „Музейко“ са предвидили забавни работилници, в които децата ще се научат как се прави книга.

През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти се включват в основната  инициатива на кампанията – „Известни българи четат на деца“. Сред тях са Александър Шпатов, Васил Георгиев, Весела Ляхова, Виктор СамуиловЕкатерина Йосифова, Елена Алексиева, Жюстин Томс, Захари Карабашлиев, Зорница Христова, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Мила Попнеделева, Михаил Вешим, Петя Кокудева, Т. Яна Якова. Авторите ще гостуват в повече от 30 детски градини и училища в София за среща с читатели на възраст от 3 до 15 години. Заедно с тях ще препрочетат откъси от своите любими детски книги и ще откриват и преоткриват чудните литературни светове.

За четирите си издания до момента, инициативата е обхванала повече от 120 учебни заведения и е срещнала над 5000 деца със съвременни български автори и други известни личности. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании:  „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“ за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред любимите си книги.

Началната дата на „Походът на книгата“ съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април – денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация ”Българска книга” в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Детски научен център „Музейко“, Детски книги и „Аз чета”.