Подборът

„Подборът“ е книга, която се отличава.

Отличават я тръпките, които те побиват, докато четеше за Обществото, което контролира гените, раждането, израстването, любовта и дори храната ти. Общество, което е толкова съвършено комфортно, че никога да не успееш да видиш веригите си. Отличава я чувството на съпричастност, когато виждаш първите пукнатини в илюзиите, жаждата, която събужда у теб към поезия. Но най-вече я отличава тъгата, която сломява сърцето ти, когато разбереш, че бунтът ти, това, което е преобърнало цялата ти същност, е просто поредния грижливо планиран експеримент, а ти си една безгласна, безволева и безмозъчна лабораторна мишка, която разсъждава, чувства и действа по зададена програма. Съвършеното малко винтче в съвършената голяма машина.

Касия има всичко – прекрасно семейство, което поне привидно е като рекламна картичка за Обществото, обещаващо бъдеще. А след Подбора има и най-хубавата, най-неочакваната привилегия – да се окаже… подбрана (по-конкретната дума би била „чифтосана“) с момче, което познава и обича. Касия получава Ксандър, най-добрия си приятел, най-удачния избор. Всичко е цветя и рози, пеят птички, звучат фанфари… докато една уж неволна грешка на системата не й отнема всичко. Чувството за правилност, за сигурност, за предопределеност.

Как да съхраниш едно приятелство, как да се справиш с любовта, как да събудиш в себе си силата да се бориш, когато си скован от страх за всички, които обичаш, за всичко, което си познавал? За което си мечтал? Касия ще трябва да намери отговора на тези въпроси. Или да изгуби себе си завинаги.

„Подборът“ е част от новата вълна в литературата за младежи. Подобно на „Игрите на глада“, тази книга е антиутопия с научно-фантастичен уклон. Прекрасно е, че дори в България вече спряхме да изоставаме от световните тенденции. Естествено, ние от „Детски книги“ и „Аз чета“ винаги ще се стремим да сме на гребена на вълната и да избираме най-добрите книги за вас.

Автор: Милена Ташева

[club]