Почина поетесата Станка Пенчева

Поетесата и детска писателка Станка Пенчева е починала днес на 84-годишна възраст. Авторката на „Мили бате!…Писма на един дакел“ и „Зелената Жози“ е родена в Сливен през 1929 г. Завършва гимназия в родния си град, а след това руска филология в Софийския университет. Работи като редактор в Радио София, издателство „Народна младеж“, списанията „Септември“, „Отечество“ и други.

Публикува поезия за пръв път в детския вестник „Изгрев“ през 1942 г. Следват над 25 стихосбирки, а също и публицистични текстове, автобиографична книга, документална проза. Творбите й са превеждани на повече от 20 езика.

Ние ще я запомним с детските й книги: страхотните писма на дакела Джери и приключенията на зеленото жабче Жози. А също с умението й да очарова с думи малки и големи, да разкаже увлекателно за приятелството, мечтите, любопитството, да даде урок за света, за непознатите неща, за сбърканите понятия и за истински важното.

Носител е на множество отличия, сред които орден „Кирил и Методий” първа степен  (1974 г.), два пъти на наградата на Съюза на българските писатели за поезия (1970 г. и 2002 г.) и Националната награда за поезия „Иван Николов” (2007 г.). От 2012 г. се провежда и национален литературен конкурс на нейно име.