Пети литературен фестивал „Враца – книжен град“

В последните дни на септември Враца се преобразява в Град на книгата. Петото поредно издание на местния литературен фестивал обещава множество срещи и събития за малки и големи. Регионална библиотека „Христо Ботев“ и нейните партньори ще радват врачани с именити гости, творчески работилници и книжен базар. Запазете си датите:

> 28 септември (четвъртък) <

В 11:00 ч. пред сградата на библиотеката ще се проведе ателие „Синята градина“. На него ще бъде представена старата печатарска техника „цианотипия“. Работилницата е насочена към деца и младежи, а водещ ще бъде фотографът Стефан Каменов.

В 18:00 ч. ще започне официалното откриване на фестивала с младите актьори от театрална група „ТЕПМ“. След като представят спектакъла си „Поетите“, те ще предадат щафетата на писателя Васил Попов, който ще разкрие повече подробности около книгите си „Мамник“ и „Пермафрост“.

> 29. септември (петък) <

В 11:00 ч. Детския отдел ще посети авторката и илюстраторка Мая Бочева – Уики с новите си интерактивни карти „Кой ден сме днес“.

В 18:00 ч. читателите ще посрещнат Здравка Евтимова, писател, преводач и преподавател по творческо писане. Тя ще разкаже за най-скорошната си книга „Резерват за хора и вълци“.

> 30. септември (събота) <

В 10:00 ч. пред община Враца ще тръгне дефиле на приказните герои. То ще бъде придружено от ателие „Фейс арт“ и работилница по рециклиране на хартия „РециКНИГИрай“. Тези събития ще дадат началото на книжен базар с участието на издателствата „Книгомания“, „Персей“, „Фют“,„Екрие“, „Ерове“, „Изида“, „КВЦ“, „Книги за всички“, „Медиа Груп“, „Пурко“, „Тип-Топ“, „Туй-Онуй“, УИ на Великотърновския университет, „Шамбала“, „Noble Star Books“. В базара ще се включат представители на врачанските писатели, както и книжарница „Извор“.

В 16:00 ч. Младежки център – Враца ще проведе уъркшоп „Комиксите оживяват“ (отново в пространството пред общината).

В 18:00 ч. фестивалът ще бъде закрит от Галин Никифоров, автор на „Тяло под роклята“ и „Лисицата“. Срещата ще се състои в читалнята на библиотеката.

– – –

Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”. Медийни партньори на фестивала са azcheta.com, detskiknigi.com и openvratsa.bgФестивалът се провежда с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца,  Мартин Харизанов – депутат в 49-о Народно събрание, Ирина Иванова – общински съветник и „Н. Алексиев 65“ ЕООД.