Над 5000 аудио и е-книги вече говорят на български език

Платформата за аудио и електронни книги Storytel празнува порастването на своя архив. Като интернационален проект, Storytel предлага съдържание на пет езика, един от които е българският. Към момента заглавията, достъпни за слушане на български език, са повече от 5 000. Най-сериозен е делът на детските книги, следван от секциите за документалистика, художествена и self-help литература.

Увеличаващото се търсене на детски книги в платформата е резултат от многото предимства, които тя предлага за потребителя. През Storytel децата могат:

  • да се запознаят с издания с изчерпан тираж (като „Жана Помпон лети с балон“);
  • да спестят място в куфара от често препрочитана поредица (ваканцията не би била същата без Хари Потър);
  • да харесат новоиздадени книги за своята библиотека (например „Тру“ и „Бягство към вкъщи“);
  • да се унесат в сън със стиховете на Атанас Цанков и Цвета Брестничка, наместо с екрана на електронното устройство.

Storytel се настройва и на детски режим, филтрирайки само предложенията, подходящи за най-младата аудитория. Етикетите в сайта допълнително прецизират подбора. Слушателите могат да открият своята сред множество наградени детски книги, книги, адаптирани за филми и/или подходящи за дълги пътувания. Анализ на предпочитанията на потребителите в различните сезони сочи, че, наред с романтичните романи, криминалетата и трилърите, най-търсена през лятото е класическата литература от списъка със задължителни четива в учебната програма.

Това показва, че все повече подрастващи намират в аудиокнигите алтернативно решение за самоподготовка.

За есента Storytel обещава дообогатяване на своята библиотека, развиване на подкаст секцията и обявяване на победителя във второто издание на конкурса за български аудиосериал. Очакванията са селекцията с детски книги също да продължава да расте, предлагайки все повече възможности за приобщаване на деца и възрастни към вълнуващия свят на книгите.

Помагат ли аудиокнигите и на деца с читателски затруднения? И още как! Ето седем начина, по които го правят.