„Омагьосаният замък“ на Едит Несбит

В колекцията „Любими детски романи“ на изд. „ПАН“ присъства една книга, на която никога преди не съм попадала! Нито в библиотеката (като малка ходех редовно и бях като Матилда ;)), нито в книжарниците… Странна работа, нали? Книгата е „Омагьосаният замък“, а авторката й Едит Несбит има доста интересна биография. Но както и да е – пропуските трябва да бъдат поправяни и затова с усърдие се захванах с омагьосаната история за четирите деца и преживелиците им в чудатия замък.

Катлийн и братята й Джереми и Джими са принудени да останат в пансиона си през ваканцията – доста неприятно преживяване, особено ако си планирал всички интересни неща, които ще направиш, щом се прибереш вкъщи. Неизбежното обаче е неизбежно! Децата трябва да измислят какво да правят и най-вече – как да се справят със строгата си гувернантка.

Галантните обноски на Джери печелят Мадмоазел на тяхна страна и децата получават правото да прекарат деня извън пансиона, на пикник в гората. Както обикновено се случват чудесата, децата внезапно откриват тайнствен тунел, през който се озовават пред невероятен замък с прекрасни градини, павилиони с мраморни статуи и дори лабиринт. Привлечени от загадъчните плетеници на лабиринта, децата откриват в центъра му… спяща красавица в старовремска рокля. След куп игри, най-накрая спящата красавица си признава, че е племенница на икономката на замъка Йълдинг Тауърс и се казва Мейбъл.

Докато показва на новите си приятели тайнствените съкровища, скрити зад една стена, младата госпожица става напълно невидима! Обезумяла от ужас, тя тръгва с приятелите, за да помислят заедно как да я „размагьосат“ и да й възвърнат нормалния външен вид. В търсенето на решение на необичайния проблем, децата успяват да съберат куп пари с тайнствените си фокуси на градския панаир и постепенно разбират кое ги превръща в невидими и изпълнява причудливите им желания. Точно така – всичко се дължи на един наглед обикновен пръстен, който може да превръща хората в статуи, куклите – в живи Гадни-Смрадни и дори да оживява статуите на богове в градините на Йълдинг Тауърс!

Какво може да хрумне на четири деца и как дори херцозите понякога са нещастни, ще откриете в книгата. Ще научите и къде се състоят тайнствените вечери на боговете и, разбира се, как може да присъствате на тях. Не е трудно, уверявам ви, а амброзията е доста приятна на вкус 😉

„Омагьосаният замък“ (изд. „ПАН“) ми бе доста интересна. Авторката е развихрила фантазията си до неподозирани граници и е събрала на едно място невероятните истории и шантавите желания на четирите деца – Катлийн, Джереми, Джими и Мейбъл. Чрез подобни книги всеки читател може да разгърне въображението си и да осъзнае силата на израза: „Внимавай какво си пожелаваш“. И все пак ми се струва, че по-неуверените читатели биха се затруднили с романа. Надявам се да греша, разбира се!

Автор: Вал Стоева

Ревюто е публикувано за пръв път през 2012 г.