Нов шрифт БУКИ – българска кирилица за четящи деца от Омана Кацарска

Преди време Омана Кацарска, автор на дизайна на поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ (изд. „Лист“), разказа на екипа ни за дипломния си проект БУКИ – шрифт с българска форма на кирилицата, предназначен за деца между 8 и 11 години, които развиват уменията си да четат активно.

Шрифтът бе тестван с деца от читателските клубове „Бисерче вълшебно“ от цялата страна и днес вече е факт.

Поканихме Омана да ни разкаже повече за идеята и вдъхновението:

Защо БУКИ?

Названието на шрифта е вдъхновено от „Аз, Буки, Веди” и сходното звучене с думата “Book”.

Какво представлява разработеният от теб шрифт? 

Проектът представлява наборен осов шрифт с българска форма на кирилицата в седем начертания. Той е предназначен за деца, научили се да четат самостоятелно, на възраст между 8 и 11 години. Шрифтовото семейство БУКИ е от групата на хуманистичните шрифтове, считани за най-четивни и подходящи за наборен текст.

Как се появи идеята за такъв шрифт?

Идеята за създаването бе провокирана от реална поръчка за поредица детски книги през 2017 г. Дискусията, която се състоя тогава, постави и въпросите за наличието на продходящи шрифтове, специално проектирани за малки читатели в българска среда.

Тези въпроси ме накараха да потърся отговори и това бе отправната точка на проучвания, изследвания, проби и грешки до финалния продукт, който представям на този етап днес. Благодаря на своя преподавател – доц. д-р Илия Груев, ръководител на магистърска програма „Шрифт“, както и на катедрата „Книга, илюстрация и печатна графика“ в НХА, че подкрепиха проекта и желанието той да бъде реален, с реален адресат.

Къде може да бъде намерен и как може да се използва шрифтът, разработен от теб?

БУКИ вече може да бъде свален през сайта за шрифтове Local Fonts. Има две безплатни начертания – Regular и Italic, които могат да се използват за комерсиални и лични проекти, както и платен пакет с всички седем начертания, които да обслужват нуждите на издателства за детски книги и всеки, който би искал да ги използва.

 

Омана Кацарска работи в областта на типографията, оформлението на книги и корици, графичния дизайн и илюстрацията. Можете да видите повече за работата й тук: https://www.behance.net/OmanaKatzarska

Ако искате да научите повече за българската графична форма на кирилицата, прочетете манифеста на инициативата „За българска кирилица“.