5 причини да прочетете „Агенция „Призраци“. Кошмарното семейство“

В поредица от статии Александра Георгиева ще представи своя избор на книги за лятната ваканция, които препоръчва на своите ученици. Следете отзивите й тук или прегледайте заглавията, включени като предложения в Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“.

Лятото е възможност книгите да заживеят заедно с децата по плажовете, дворовете, в планините и градовете.

Лятото е сезонът, в който е важно децата да играят, да изследват, да си почиват и да обръщат внимание на природата, приятелите и близките си.

Ще се постарая книгите за ваканцията, препоръчани от мен, да са приятни спътници в горещите следобеди и прохладните вечери.

Първата книга е „Кошмарното семейство“, част от поредицата за „Агенция Призраци“ на изд. „Фют“. Ето 5 причини да я превърнете в лятно четиво:

1. Героите

Главният герой Уил Мьогалей е симпатичен кльощав младеж, който изглежда неугледно и се държи непохватно, но тук външният вид определено е подвеждащ. Той живее сам, въпреки че още е ученик, умее да вижда призраци, които искат да останат скрити и всъщност се справя много добре с житейските предизвикателства. Заедно с най-добрия си приятел Тъпър се изправят пред изненадващо трудна задача.

2. Задачата

Уил трябва да спаси съня на един симпатичен възрастен призрак. Колко трудно може да бъде това? Оказва се, че задачата е сериозно изпитание. В къщата на Джералд се е настанило семейство с две деца, които се оказват истински кошмар и за призраците, и за хората. Освен това техните родители са безскрупулни брокери, настанили се в дома чрез измама. Дали страховитите призраци ще успеят да победят наглите човеци или изходът се крие на друго място?

3. Призраците

В „Агенция „Призраци“. Кошмарното семейство“ те са изключително симпатични и живи. Джералд е мил възрастен господин, който просто иска да се наспи, след като е преминал отвъд. За да успее да го направи, на помощ идват два много страшни духа, един пират и много маймуни, призрачна агенция за недвижими имоти и няколко вани с вкусна ектоплазма. В края на историята се появява и чичо Алвин – аристократичен, забавен и умен. Призраците тук не са страшни и неприятни, а са забавни и изобретателни. Живеят досущ като хората, но в паралелния призрачен свят.

4. Победата

За да възтържествува справедливостта, момчетата трябва да изгонят неприятните натрапници от къщата на милата госпожа Молифлауър. Те пробват какво ли не, докато не откриват, че трябва да се изправят срещу противника по неговия начин.

Поговорете с децата си как могат да разрешат дадено предизвикателство. Всеки проблем се нуждае от специфичен подход. Понякога е необходима сила, понякога – храброст или хитрост. Важното тук е да се обърне внимание, че трябва да се действа съобразно ситуацията. И никога да не се отказваш, а да се вглеждаш внимателно и търпеливо.

5. Лекотата, с която се чете книгата

Историята се разгръща динамично и с лекота. Езикът е опростен и достъпен. Описанията са някак филмови – докато четеш, можеш да видиш улиците на Ню Йорк, небостъргачите и закусвалните му. Пиердоменико Бакаларио описва днешния съвременен свят и атмосферата е близка и позната на децата. Всичко това прави книгата подходяща и за деца, които не прекарват много време в четене през учебната година.

Допълнителен плюс за мен е, че книгата е част от поредица. Ако светът на Уил допадне на читателите, те могат да прочетат и за други негови приключения.

Може да прочетете отзива на Лора Филипова за първата книга от поредицата тук.

 

 Книгите ще откриете в сайта на издателството и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да търсим точните книги за Вашето дете.