НЕ! НЕ! и НЕ!

С наближаването на Панаира на книгата и Коледните празници изд. „СофтПрес“ ни изненадва с един световен бестселър, преведен на 20 езика, а именно “Малкият НЕднорог” от Марк-Уве Клинг. Книгата идва с превода на Димитър Риков, а стиховете достигат до нас благодарение на Мария Донева – това ако не е сигурна формула за успех! Илюстрациите, дело на Астрид Хен, са шарени и забавни, а и самият НЕднорог представлява един своеобразен миш-маш от сладурковство, шареност, нацупеност и мъничко тъмнина.

В началото всичко започва чудесно. Читателят е въведен в света на еднорозите и докато се заплесва по облаците от захарен памук, прекрасните пейзажи и еднорогския живот, изведнъж се сблъсква челно с едно НЕ! Не, всъщност с безкрайно количество не-та. Еднорозите, тяхната страна, храната и заниманията им са тооолкова бонбонести, тооолкова розови и…НЕ! На малкото НЕднорогче му се повръща от всичката тази красота, звънлива рима и приказност:

“Как може със усмивка по цял ден да стоиш?
Отказвам да се смея, щом нямам настроение,
и да римувам всяко проклето изречение!”

Едва срещнали своето НЕднорогче, вече сме безнадеждно влюбени в неговия бунтарски дух и в намусената му емо-муцунка. Оттам-нататък започваме да се търкаляме от смях по нанадолнището, набирайки все по-голяма инерция.

НЕднорогчето поема на пътешествие наникъде, далеч от всичката тази сладникавост, а по пътя среща също толкова ярки негативни образи, изпълващи ни с позитивни емоции. Направо ме е гъдел да ви споделя повече за всички нацупени същества, но не ми се иска да развалям изненадата. Само ще кажа, че за десерт ви очакват цели четири страници допълнителни животни и създания, чиито имена са изпъстрени с брилянтно преведена игра на думи. Със сигурност ще разпознаете много свои познати и дори самите те ще се засмеят на приликата си с героите.

Какво забравям? Ах, да, поуката:

“Попитах НЕднорога дали в неговата история има поука, нещо, което децата да научат, но той ми отговори: “Не! Ако държиш на поуката, просто си измисли поука сам.”

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.