Фондация „Глобални библиотеки – България“ присъди годишните си награди

Цели пет са годишните награди, връчени от Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2022 г. Призовете бяха раздадени в рамките на националния форум „Библиотеките днес“ в четири категории:

1) За медии (национална и регионална), създали пространство за диалог относно предизвикателствата и възможностите пред обществените библиотеки.

Наградата за национална медия взе телевизионното предаване „Библиотеката“ по БНТ.

Отличието за регионална медия получи кюстендилското радио „Фокус“.

Вал Стоева с номинираното от „Детски книги“ изд. „Ентусиаст“, със Соня Първанова и Светла Божилова (читателски клубове „Бисерче вълшебно“)

2) За спомоществовател, подкрепил кампания, проект или инициатива, осъществявани от ФГББ. 

Този път в категорията бяха присъдени две награди – на издателство „Ентусиаст“ и на инициативата „Чрез спорт към знание“.

3) За публична институция, оказала подкрепа на обществените библиотеки и с това подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура и услуги за гражданите. 

Носител на наградата стана Школата по изобразително изкуство към „Център за подкрепа за личностно развитие“ в Ихтиман.

Пълният списък с тазгодишните номинации е достъпен на този адрес.

Обща снимка на тазгодишните лауреати.

Форумът „Библиотеките днес“ е най-значимото библиотечно събитие за годината. Неговото шесто поред издание се проведе под патронажа на президента Румен Радев и с медийното партньорство на БНТ, БНР, „Аз чета“, „Детски книги“, „Kafene.bg“.

Снимки в статията: Соня Първанова