Наймеденски сладкиши от д-р Сириус

Знаете ли къде е Наймеден? А чували ли сте за звездата Сириус? Ама, моля ви, къде се е чуло и видяло такова нещо! Дори и г-н Сириус не познавате? Почервенейте веднага от срам, пък аз ще ви запозная с червеноухия котарак, кацнал от планетата Сириус на прозореца на малко момче, пътуващ към Наймеден с прочутите му пекарни.

Г-н Сириус, както вече споменах, е котарак, но не такъв, обикновен. Той има спортен костюм, модна прическа, сресана на път и щръкнал (навярно напудрен) мустак. А ушите му пламтят в тъмнината. Котаракът е от планетата Сириус, но се е отправил на дълъг път към готварската академия в Наймеден, за да защити докторската си степен. За съжаление или не, той спира в Новимед и така се запознава с нашия герой.

Примамен от обещанията за първото парче сладкиш от „докторския“ труд на Сириус, както и от разказите на пчеларя Керан Карамлъчки за вкусно-разтапящо-благоуханните сладкиши на пекарите в чудното градче, героят решава да посети пекарския рай, скрит…кой знае къде! Затова той се отправя на пътешествие, съпътстван от пчеларя Керан. Двамата преживяват куп опасности: планинска буря, нападение на топак и злословията на екранната вещица. Но всичко е добре, щом свършва с парче „Сириус“.

Книгата „Сладкишът на доктор Сириус“ е написана от Любен Петров, а илюстрациите са дело на Александра Чаушова. На мен лично историята ми се стори леко странна, но преценката ми донякъде се дължи и на възрастта ми – в крайна сметка, когато си малък, много по-лесно успяваш да подушиш аромата на наймеденските прелестни сладкиши. Затова ще чакам да ми пишете какво открихте вие в книжката!

Автор: Вал Стоева

[club]