Музей на д-р Зюс ще отвори врати през 2016

Музей с името “The Amazing World of Dr. Seuss” („Изумителният свят на д-р Зюс”) предстои да бъде открит през юни 2016 година, обявиха от Музейната асоциация Springfield Museums на сайта си. “The Amazing World of Dr. Seuss” ще бъде интерактивен, двуезичен музей за деца и семейства, а целта му е да вдъхне живот на фантастичните истории на Тед Гайзъл, известен на малките читатели като д-р Зюс.

Постоянната изложба на първия етаж ще бъде разделена на 3 зони: Мълбъри Стрийт, кварталът на д-р Зюс и Ридингвил. Посетителите ще могат да видят триизмерни фигури на герои и сцени от неговите книги, както и да научат повече за детството на автора в Спрингфийлд, Масачузетс.

В изложбите ще бъдат включени дейности за повишаване на грамотността, съобразени с различните нива на читателски умения на посетителите. Ще бъде обособено и пространство за класна стая, както и ниша за четене където децата и техните семейства да четат заедно историите на д-р Зюс.

Плановете предвиждат на втория етаж на музея да се разположат възстановка на студиото на Тед Гайзъл и изложба за създаването на Dr. Seuss National Memorial Sculpture Garden (Национална мемориална скулптурна градина на д-р Зюс). Вторият етаж няма да бъде отворен за посетители преди 2017 година.

Д-р Зюс е псевдоним на американския писател, поет и автор на комикси Тиодор Зюс Гайзъл (1904-1991). Той е автор на 46 детски книги, сред които The Cat in the Hat, The Lorax, Green Eggs and Ham, How the Grinch stole Christmas!, One fish two fish red fish blue fish.

Springfield Museums е асоциация от 5 музея в родното място на д-с Зюс, Спрингфийлд, Масачузетс. Тя стопанисва и Dr. Seuss National Memorial Sculpture Garden, представяща бронзови скулптури в реален размер на самия автор и много от неговите персонажи.