Мортен Санден – от текстописец до писател за деца

Шведският писател Мортен Санден е роден през 1962 г. и прекарва по-голямата част от детството си в университетския град Лунд в Южна Швеция. Започва да пише в началото на 20-те си години и оттогава се занимава само с това.

Любопитен факт е, че е започнал писателската си кариера като професионален текстописец за музикални издателства в Европа и САЩ, като интересът му към това занимание датира от тийнейджърските му години, когато е свирил в различни групи и е писал текстове на песни за тях. По образование е психолог, но никога не е работил като такъв.

Мортен Санден започва да пише детски книги от средата на 90-те години, като творбите му са превеждани на датски, немски, английски, руски, а вече и на български. До момента творчеството му за деца включва повече от 30 книги, от илюстровани книги до янг адълт романи.

През 2015 г. получава Наградата за шведска литература „Астрид Линдгрен“*, която се връчва веднъж годишно на отличили се с творчеството си шведски писатели.

Книгата му „Къщата без огледала“, която изд. „Ергон“ публикува в България с подкрепата на програма „Творческа Европа“ и с илюстрации от Дамян Дамянов, е включена в списъка на авторитетното американско списание за книжни ревюта Kirkus Reviews в категорията „Най-добри семейни истории“ за 2017 г. във възрастовата група 9-12 години.

В свободното си време Мортен Санден чете много, слуша музика, свири и посвещава време на съпругата и децата си. Няма други конкретни хобита, но, както сам той казва в различни интервюта, те не са нужни, когато имаш забавна работа.

Smile

Съветът му към всеки, който иска да стане писател, е да чете много и постоянно. По неговите думи:

„Ако попаднете на забавна книга, прочетете я веднъж просто за да се посмеете, а после я прочетете пак, за да се вгледате по-внимателно и да се удивите как авторът е успял да я напише.“

Сред любимите си писатели той посочва известната шведска писателка Гунел Линде, а любимото му място е библиотеката. Споделя, че е обиколил повече от половината обществени библиотеки в Швеция главно за да работи и именно там се чувства като у дома си.

Книгата на Мортен Санден се издава на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Наградата за шведска литература „Астрид Линдгрен“* не трябва да се бърка с Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“. Първата се връчва веднъж годишно, на 14 ноември, на отличили се с творчеството си шведски писатели, докато втората е отворена за писатели, художници, приказници и организации от цял свят, насърчаващи детското четене и развитието на детската литература. 

Върху материала работи: Яна Кръстева