Морис Сендак отвежда и българските читатели „При дивите неща“

Морис Сендак е световноизвестен американски илюстратор от полско-еврейски произход. Още на 12 години решава, че ще работи като илюстратор и дълго време рисува книгите, написани от друг. Славата му и на писател го спохожда, когато създава „При дивите неща“ (Where the Wild Things Are), публикувана през 1963 г. Книгата най-накрая излезе и на български език във великолепно издание с твърди корици и с логото на изд. „Лист“.

Тази вечер Макс носеше вълчия си костюм и извърши неповторима поразия

и после още една 

и майка му го нарече „ДИВО НЕЩО ТАКОВА!“,

а той ѝ отвърна „ЩЕ ТЕ ИЗЯМ!“,

така че го пратиха да си легне без вечеря.“ 

Картинната книга разказва за момченцето Макс, което извършва такива поразии, че майка му го наказва в стаята му без вечеря. Богатото въображение на момчето превръща стаята в непроходима гора, която расте край бурен океан. В него примамливо се носи лодка, която отнася Макс далече – там, където бродят дивите неща.

Дивите неща са страховити, но дори и те са поразени от Макс и го провъзгласяват за цар. Лудуват заедно, но когато момчето се уморява, подушва вкуснотии и решава да се върне у дома.

Само че дивите неща викнаха:

– О, не си отивай, молим ти се…

Ще те изядем… Много те обичаме!“

Макс непоклатимо поема назад през океана и плава до своята стая, в която го чака още топлата вечеря.

„При дивите неща“ е от книгите, подходящи както за децата, така и за възрастните. Всеки може да разпознае някакъв аспект от поведението си в действията на Макс, на дивите неща, на майката. Именно тази прилика, струва ми се, прави книгата толкова предпочитана от мъниците.

Всички ние понякога не се държим особено добре. У всекиго от нас лудуват диви неща, които се опитваме да опитомяваме, но и които понякога имаме нужда да пуснем на свобода, за да се почувстваме самите ние свободни. Но пък възрастните никак не обичат детски книги, които показват на децата им, че не е възможно винаги да се държиш идеално. Предполагам, че именно заради това книгата на Морис Сендак е забранявана дълго време в Америка.

„При дивите неща“ е култова книга. Тя помага на децата да видят, че не само те понякога изпадат в лошо настроение. (Заблудата, че всички са добри и само ти се държиш лошо, кара детето да смята, че е лошо по принцип.) Посланието, че каквото и да направиш, мама все пак ще ти остави вечеря, защото те обича най-много от всичко, също носи удовлетворение и умиротворява малките слушатели.

Ако сте родител и се притеснявате от изрази като „Ще те изям!“, спомнете си, че Морис Сендак влага в образа на дивите неща своите лели и чичовци. На всеки семеен обяд те щипели бузите на момчето и казвали „Ще те изпапкам!“ – израз, който често се използва и у нас, без да си даваме сметка как го възприемат децата.

За илюстрациите на Сендак трудно бих могла да изкажа мнението си – липсата на професионализъм в сферата на илюстрацията ме възпира. Но многобройните награди говорят достатъчно ясно за стойността им. Единствено бих отбелязала, че те превръщат историята в истинска картинна книга, в която текстът не би могъл да съществува самостоятелно.

Българското издание е с твърди бели корици (отлично и много луксозно изпълнение) и хартиена обложка. Ще го намерите с логото на изд. „Лист“ и във великолепен превод на Стефан Русинов.

 

Вземете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.