Момичето, което спаси Коледа

Мат Хейг вече ни разказа своята версия за появата на Дядо Коледа и традицията за раздаване на подаръци на децата в „Момче на име Коледа“. С „Момичето, което спаси Коледа“ (изд. Прозорец) получаваме нова доза забавна и вдъхновяваща коледна история с добре познатите ни герои от Джуджешки шлем – самият Дядо Коледа, дядо Топо, малката Нуш (която вече не е малка), дядо Водол. А също и малката Амелия Уишхарт, която вярваше безрезервно в чудеса и бе първото дете, получило подарък от Дядо Коледа. Този път именно тя е в центъра на историята.

Изминали са 2 години след първата Коледа с подаръци. Предишната година е била катастрофална. Майката на Амелия умира въпреки коледното желание на момичето тя да оздравее, а Коледата напълно се проваля след тролско нападение в Джуджешки шлем.

Тази година Дядо Коледа е твърдо решен да компенсира несъстоялата се миналогодишна Коледа с най-невероятния празник. Шейната е ремонтирана, подаръците са изработени от усърдните джуджета, елените нямат търпение да полетят, но… На света няма достатъчно надежда и малко след излитането Дядо Коледа крушира с шейната в Лондон. В Джуджешки шлем положението също е отчайващо – Нуш и малкият Мим са изчезнали.

Нещата здраво се объркват и единственото, което може да спаси Коледа е Амелия Уишхарт и нейната вяра във вълшебството и доброто. Неприятната изненада за Дядо Коледа е, че тя вече не живее на „Хабърдашъри роуд“ 99. След смъртта на майка й миналия декември, момичето попада в ужасния приют на господин Крийпър без всякаква надежда да се измъкне от там. Коледопасителната задача се свежда до освобождаването на Амелия от приюта и Дядо Коледа се заема, което води до куп комични ситуации, много перипетии и забавни обрати. Последвани от още перипетии и обрати, когато двамата с Амелия отиват да спасят Нуш и малкия Мим.

Мат Хейг е написал поредната увлекателна, затрогваща и освежаващо комична коледна история със сгряващи сърцето послания към малките читатели. Въображението му е пуснато на свобода, което забърква в историята самата кралица Виктория и Чарлс Дикенс. Всъщност Лондон и приютът са като излезли изпод викторианското перо на господин Дикенс и Мат Хейг не се и опитва да скрие колко е повлиян от великия писател, който играе малка, но съществена роля в историята на Амелия.

Преводът на „Момичето, което спаси Коледа“ е на Елена Кодинова, а забавните графични илюстрации отново са на Крис Мулд. Ако искате да дадете щипка коледна магия и няколко часа в плен на думите на някое дете, „Момичето, което спаси Коледа“ ще ви свърши отлична работа. Книгата е най-подходяща за деца между 7 и 10 години, но всеки извън тази възраст също може да реши задачата „Хубава книга + Чаша чай = Поносима празнична социална изолация“.

Купете книгата с отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.