Няма невъзможни неща с „Момче на име Коледа“

Невъзможно

Старо джуджешко сквернословие

Сред най-често задаваните въпроси за Дядо Коледа, е този за самоличността му. Кой е той? Как се е появил? Бил ли е човек като нас? Книгата „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ на Л. Ф. Баум, издадена от изд. „Колибри“ преди Коледа 2017, предложи правдоподобен отговор на детските въпроси. Ако обаче версията на Баум Ви се е сторила твърде сериозна, смешен и забавен отговор идва от британския писател Мат Хейг с „Момче на име Коледа“ (изд. „Прозорец“).

Николас е сравнително щастливо дете или поне се старае да бъде такова, макар никак да не е лесно. Живее само с баща си, дърварят Джоел. Къщата им се състои от една-единствена стая, а подаръците, които Николас някога е получавал, са дървена шейна с надпис „Коледа“ (името, с което понякога го наричали родителите му) и кукла, направена от ряпа.

„- Проблемът е там, че живеем във Финландия – обясни Джоел в деня, когато започва нашата история.

– Не живеят ли всички във Финландия? – попита Николас…

– Не – отвърна Джоел. – Някои хора живеят в Швеция. Има и шест-седем човека, които живеят в Норвегия. Може дори да са осем. Светът е много голям.“

Проблемът на бащата са ниските суми, които получава за отсечените дървета. Бедността го мъчи и той приема предизвикателството на непознат ловец да търсят заедно Джуджешки шлем – селото на джуджетата. Макар възрастните да смятат, че съществуването на джуджетата е измислица, Николас силно вярва, че те съществуват. За нещастие, вместо баща му да го вземе със себе си, момчето остава да живее с противната леля Карлота – сестра на баща му и гаднярка от класа. Тя гони Николас да спи под звездите, храни го единствено с блудкавата чорба от гъбената супа, приготвена от него самия и ненавижда плъхчето Мика – единствен приятел на героя.

Една вечер, докато гледа звездите, Николас решава да избяга и да намери баща си. Пътуването е дълго и тежко, но момчето няма какво да губи. По пътя си намира приятел – елен, но запознанството им далеч не е приятно. За сметка на това, последващите събития ги превръщат в дружки за цял живот.

Разбира се, че Джуджешки шлем съществува. Откриването му коства на Николас много усилия. Животът му е спасен от Дядо Топо и внучката му Малката Нуш. Последващите събития в живота на момчето са толкова невероятни, че бихте сквернословили здраво, повтаряйки: „Това е невъзможно!“.

„- За да видиш нещо, трябва да вярваш в него. Истински да вярваш в него. Това е първото правило на джуджетата.“

Приключенията са вързани в кърпа на главния герой, който изведнъж се оказва спасен от живоблян, но и мразен заради баща си. Главното джудже, Дядо Водол, се опитва да унищожи Николас по всякакъв начин, но това не е лесно, защото вярата във вълшебствата постепенно превръща момчето в силен противник.

„- Неприятностите невинаги се създават. Понякога вече са си там.“

Финалът е колкото очакван, толкова и затрогващ. Пригответе си голямо количество джинджифилови курабийки, топъл шоколад и носни кърпички, защото „Момче на име Коледа“ ще Ви накара да се смеете до сълзи, но и да плачете от щастие!

Мат Хейг е сътворил смешна, но и мила история за превръщането на Николас в Дядо Коледа. Доброто му чувство за хумор е допълнено от илюстрациите на Крис Мулд. Преводът от английски език е на Мая Ненчева, а добрата редакторска работа на Анета Пантелеева гарантира удоволствие от четенето и за малки, и за големи.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.