Момичетата бунтарки и техните 100 приказни истории за лека нощ

От излизането си на бял свят през 2016 г., книгата на Елена Фавили и Франческа Кавало, „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“, предизвика истински фурор на книжния пазар. От една страна, ролята на жените в историята на човечеството винаги е била някак пренебрегвана и в момента се забелязва тенденция да се извадят на показ „женските“ постижения. От друга страна, книгата на двете италианки може да се похвали с една от най-успешните кампании за набиране на средства през платформата за дарения Kickstarter. Проектът спечели подкрепата на над 20 000 души от цял свят и над 1 милион долара.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки. 100 приказки за невероятни жени“ вече се среща и на български език благодарение на ИК „Хермес“. Както подсказва заглавието, в книгата са събрани вдъхновяващите лични примери на 100 дами, променили по един или друг начин историята и обществото. Всяка личност е представена на един разтвор от книгата със своето име, професия/призвание, рождена дата, националност, цитат и илюстрация.

Кратката биографична справка за всяка дама е замаскирана като приказка, започваща с добре познатия израз „Имало едно време…“. А в тази наглед простичка история е събрано най-важното от живота на всяка жена и най-голямото й постижение.

Сред имената на дамите, включени в книгата, се срещат добре познати примери като Астрид Линдгрен, Коко Шанел, Мария Монтесори, Джейн Остин, Фрида Кало, но и съвсем непознатите за мен Жакот Делайе (пират), Нети Стивънс (генетик), Мери Ком (боксьорка), Лакшми Бай (кралица и воин) и много други.

Приятно ме изненадаха срещите с Анна Политковская, Ирена Сендлерова, Маргарет Тачър, Мишел Обама. И макар да ми липсваха примерите на Мадона и Дж. К. Роулинг, все пак подборът на биографиите е истински калейдоскоп от съдби, велики постижения и малки стъпки, променили света към по-добро.

Обединяващото звено между дамите от различните исторически и географски измерения и техните истории е примерът, че ако имаш желание, можеш да постигнеш целите си, независимо от пречките и обстоятелствата.

Принцесите имат замъци,

бунтарките – всичко, което пожелаят!

Разказвайки всяка биографична справка като приказка, авторките са постигнали интересен ефект при изнасянето на всеки от примерите извън времето, в което живее съответната личност. Така историите на момичетата, родени през 90-те години на 20 в., не звучат твърде отдалечено и модернистично в сравнение с тези на родените през 16-и в. например. Твърде лична е преценката дали постиженията на едните или другите печелят от този ход на Фавили и Кавало, но със сигурност решението им е изненадващ ход, който най-напред вдъхновява, а след това провокира любопитство и жажда за знания.

Освен биографичната информация, в книгата са поместени портрети на всяка от стоте дами. Те са нарисувани от 60 художнички от цял свят. Българското издание се радва на твърди корици, плътна хартия и превод от Диляна Георгиева. Вътрешното оформление и оформлението на корицата са изпълнени от Тодор Пунгеров. Остава да споменем и добрата работа на отговорната редакторка Даниела Атанасова.

За кого е предназначена „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“? От излизането й на българския пазар в края на 2017 г., в интернет се завихриха редица дискусии относно точните адресати на книгата. Имаше предположения, че е за съвсем малки момиченца, вероятно заради израза „лека нощ“ в заглавието. Общо взето, родителските мнения в мрежата варират от 5-годишна възраст нагоре.

Според моите наблюдения върху читателските нагласи и умения на децата и младежите, както и върху темите, които ги вълнуват, аз бих препоръчала книгата за читатели над 10-годишна възраст, даже за тийнейджъри. По-малките вероятно ще харесат историите, разказани като кратки приказки, но основният замисъл на авторките ще остане неосъществен. Макар само да гадая дали целта им наистина е била такава, предполагам, че Фавили и Кавало желаят да покажат примерите, които изискват добро познаване на историческата обстановка, политическите и обществени нагласи, за да бъдат оценени в цялост истинските успехи на представените дами.

Работата ми ме е научила да използвам книгите като отправна точка в предаването на знания и умения на децата, с които общувам. Признавам, че когато разгърнах „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ за пръв път, изпитах силно желание да съм класен ръководител на тийнейджъри. Ако бях в тази позиция, бих използвала всеки час на класа в разглеждането на една от историите в книгата, а покрай нея бих преподавала история, география, политика, литература, изкуство… Тъкмо тези скрити възможности в книгата ме карат да мисля, че прочитът й от по-малките момичета (особено ако я четат сами и не разговарят с възрастен за описаните примери) по-скоро ще „изгърми патроните“ на четивото, отколкото да постигне желания ефект. Разбира се, всяко дете се развива с индивидуална скорост и вероятно по-уверените читатели ще имат нужда само от леки насоки как да разгърнат любопитството си.

Книгата осигурява възможност на родителите също да опреснят или обогатят знанията си за постиженията на жените. Тя е чудесен извор на теми за разговор с децата и съвместният й прочит обещава много приятни семейни часове, подхранвани от вдъхновяващите примери на момичетата бунтарки. 

Елена Фавили е отличена с награди журналистка и медиен предприемач. Завършила е дигитална журналистика в Университета в Бъркли, Калифорния. През 2011 г. с Франческа Кавало създават първото айпад списание за деца – „Тимбукту“. Тя е съосновател и изпълнителен директор на „Тимбукту Лабс“. Истории за лека нощ за момичета бунтарки е петата й детска книга. 

Франческа Кавало е писателка и награждаван театрален режисьор. Има магистърска степен по изящни изкуства в специалността „Театрална режисура“ от театралното училище „Паоло Граси“ в Милано. Запалена по социалните иновации, Франческа е основателка на „Сферакавали“ – международен фестивал на устойчивото въображение в Южна Италия. През 2011 г. заедно с Елена Фавили основават „Тимбукту Лабс“, където Франческа е творчески директор. Истории за лека нощ за момичета бунтарки е седмата й детска книга.