Феята от захарницата и нейният Филип

Ако сте чели „Принцесешки истории“ или „Рибка“, стилът на писане на Катя Антонова вероятно ви е добре известен. Чувството за хумор, доброто познаване на детската психика и умението й да пише за деца превръщат книгите й в забавно преживяване за малките читатели.

Най-новата книга на Катя, „Феята от захарницата“ (изд. „Рибка“), е подходяща и за малко по-големи читатели, задава началото на многообещаваща поредица и ще ви накара да се смеете с глас. Гарантирано!

Филип е на 9 години. Живее с майка си (маниачка на тема еко-био-здравословни храни) и баща си. А когато баба му умира и старата й захарница пристига в дома на момчето по сантиментални причини, в дома се „намърдва“ и Ванилия. За появата й Филип разбира случайно, докато си стои прилично болен вкъщи и решава да си направи мляко с какао. Липсата на захар (ах, тези майчини мании!) го принуждава да отвори старата захарница, а после…

 

„- Ааа, каква голяма буболечка! – изпищя Филип, събу чехъла си и замахна.

– Не, не, не! – един тънък глас изпищя точно преди чехъла да се стовари тежко върху масата. 

Филип се сепна. 

– Кой каза това? – попита той.

– Аз! – повтори малкото същество.

– Леле, говореща буболечка! – изписка Филип, който не знаеше да се плаши ли, или да се радва.

– Ако още веднъж ме наречеш буболечка, аз ще… ще… ще те превърна в захар! – каза след леко колебание така наречената буболечка.“

Ванилия е „първокласна сладкарска фея, величествена и всемогъща“. Подобно твърдение е доста самохвално, защото всъщност феята е наказана да живее в захарницата тъкмо заради сладкарски провал. Тя обаче не се предава, смята се за страхотна, гениална и самочувствието й често я вкарва в комични ситуации. Крилцата й сменят цвета си в зависимост от настроението й, а когато блестят в оранжево, напът е някоя нова невероятна идея:

„- Имам идея!

– Гениална ли е? – попита плахо Филип.

– О, да!

– Жалко… – прошепна Филип.“

Под самоуверения образ, който Ванилия демонстрира, се крие истински добър приятел, готов да забърка куп каши заради Филип. Така се случва, когато майката на момчето има рожден ден. Вдъхновена да я изненадат, феята се захваща да приготви торта, но изискването да е здравословна я препъва в изпълнението на начертания план. Същото се случва и когато Ванилия решава да „помогне“ на Филип да си остане вкъщи – безупречният вид на болен, който му придава, без малко не го вкарва в болница.

Умението на Ванилия да превръща всичко в захар се оказва доста ценно. Благодарение на него двамата герои стартират собствен бизнес – продават… захар. На половин цена. На бабите от квартала, които правят конфитюри, компоти, мармалади и сладка. Дъмпингът на цените обаче привлича интереса на производителя на захар Господин Захариев към Ванилия. Разигралите се сцени са достойни за филмова статуетка (ако книгата бъде филмирана), а жанрът определено ще бъде „екшън комедия“.

Независимо от неуспехите в някои от гениалните планове, феята защитава приятеля си от побойника в училище, успява да му помогне да си спечели пари за желаните подаръци (скейтборд, купища нездравословна храна, компютърна игра) и дори се съгласява да се представи пред Дара, в която Филип е безнадеждно влюбен. Какви са резултатите от всичко това? Не такива, каквито очаква главният герой, но пък са си съвсем подходящи да се смеете с глас.

Различните епизоди от живота на Филип, описани от Катя Антонова в отделните глави, са случки, през които преминава почти всяко дете. Агресията на по-силен ученик над по-слаб, желанието да притежаваш вещи, които родителите смятат за ненужни или вредни, първото влюбване, съперничеството в състезания – все поводи за тревоги и детски терзания, които получават смешен, но и много ценен отговор благодарение на прозренията, до които достига героят Филип с помощта на Ванилия.

Книгата завършва с изчезването на феята от захарницата или по-точно – с отвличането й. Кой и защо решава да лиши момчето от ценната му приятелка ще оставя да разгадаете сами. Подгответе се за необикновено приключение, което ще ви остави без дъх от смях, ще ви накара да се замислите сериозно кое е важно и за кое не си струва да се терзаете. А, да, и ще ви накара да чакате втората част с О-Г-Р-О-М-Н-О нетърпение!

Книгата е част от проект „Експериментът“ и с близо 4-годишния Даниел я четем с интерес. Част от нещата се налага да си обясняваме, но пък призивът „Хайде да четем за Ванилчо!“ е много зареждащ. Книгата ще се хареса на малките слушатели над 5 години, но реалната й аудитория са читателите от 8 години нагоре, които ходят на училище и могат да влязат лесно в обувките на героя Филип.

Книгата е с илюстрации от Мила Лозанова, която е успяла да извади Ванилия от сладникавия образ на феята Камбанка (Зън-зън, Менче Звънче или както още сте срещали името на героинята от „Питър Пан“), наложен от „Дисни“ и да й придаде самоувереност, непокорство и щипка нежност, заложени в изграждането на образа от писателката. Тандемът Антонова-Лозанова е сътворил забавление за хора с чувство за хумор от всякакви възрасти и няма да се учудя, ако скоро името на Ванилия се разнесе извън пределите на страната ни. 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.