Васко да Гама от село Рупча

Отдавна се каня да прочета приключенията на Васко да Гама – роден в с. Рупча, но живеещ във Варна. Произведението на Братя Мормареви, претворено в детски сериал, бях гледала отдавна, но нищо не си спомнях.

Речено – сторено! Сдобих се с книгата и с огромна наслада се потопих в света на българските деца отпреди трийсетина години.

Васко е палаво, будно момче, чийто баща е моряк (даже боцман), а майка му е бременна с трето дете. Той е умен и доста хитър. Скита насам-натам из варненските улици с приятеля си Женя и все се състезава с Фори за сърцето на Тинчето.

Женя пък е пълничък и е син на диригент. Бащата-диригент е твърде голямо нещастие за момчето, защото често налага мудния си син с палката. Освен да похапва, Женя обича да се разхожда с Васко и да събира кураж от него за съвместните им щуротии.

Христофор или Фори пък е съперник на Васко. Дядото на Фори има овощна градина и комбинативният ум на младежа успява да открие търговска схема за печелене на пари във всяка праскова или чепка грозде, излязла от градината на дядо. Фори и Васко сключват временно примирие, докато стягат общата им лодка, но намесата на Тинчето разпалва жестока вражда между двамата.

Бащата на Августина (Тинчето) е скулптор. Момичето пък е ненадмината красавица, вълнуваща въображението на своите съученици. За техните въжделения Августина дори и не подозира, докато се вълнува и пише писмо след писмо до БНТ, очаквайки автограф от актьора Васил Михайлов 🙂 Тинчето става кръстница на злополучната лодка на момчетата, а после и пазител на баса между Васко и Фори. Но нека ви разкажа малко за самите щуротии, които момчетата забъркват…

Първо, Васко и Женя откриват продънена лодка и решават да я ремонтират. За целта им трябват пари, а само Фори може да им осигури. Примирието между момчетата трае точно толкова, колкото да пуснат лодката на вода. И шампанското, и кошницата с плодове обаче не са в състояние да предотвратят последствията.

Hit with Ball

След злополучната разходка с лодка, Васко и Фори започват учебната година с вражда. Обидите и ударите под кръста се сипят на парцали, а между двамата се изправя и любовта им към Тинчето. За да покаже на любимата си колко страхлив е Васко, Фори го принуждава да се хванат на бас. Бас, за който Васил Славов Фотев може само да съжалява горчиво!

Малката авантюра на момчето го среща с рибаря бай Янаки и с неговата вкусна рибена чорба. За нещастие, намесата на класната Микренска разваля плана на Васко и му докарва две единици намалено поведение. Последните му опити да спаси поне самочувствието си с изрисувана котва и цариградски леблебии, също се провалят с гръм и трясък… заради Фори. Ех, тежко е да си седмокласник!

What?!

За да се заплете историята докрай, Женя решава да бяга. Да, той планира да се лиши от спокойния живот и наденичките, само и само да е по-далеч от диригента-баща. За да не е сам в своя протест, Женя предлага на Васко заедно да отплават тайно на кораба „Елена“, на който работят бащата на единия и братът на другия. Решението е взето, двамата се отправят към кораба и… страхът у Евгени си казва думата. Васко обаче е друга работа: стиснал куфара си и китарата на своя приятел, той се промъква тайно на плавателния съд и наистина отплава!

Присъствието му на „Елена“ докарва куп комични ситуации за моряците: братът на Женя е обявен тайно за луд, готвачът е в паника, че храната му изчезва, а Киро Майтапа попада в неловки ситуации, на каквито не е свикнал. Лудницата е пълна, но Васко се крие в спасителна лодка и плава в открито море.

Приключението на момчето завършва благополучно, макар и не по планирания от него маршрут и график. Морското училище не му мърда, както и работата на юнга, но впечатленията, които натрупва, го правят по-уравновесен, по-пораснал и по-умен.

Книгата ми бе изключително забавна, защото ме пренесе във времена, които самата аз не съм преживяла в такава степен. Времената на безгрижно детство и скитане по улиците от зори до здрач. Веселите щуротии с приятели са несравними и неусетно момчетата се превръщат в мъже, докато трупат опита си в игрите, глупавите басове и необмислените действия. И макар за днешните деца светът на Васко, Фори и Женя да е напълно нереален, те ще открият в героите свои приятели и връстници, с които да споделят неволите на израстването и на първата любов.

Автор: Вал Стоева