„Свобода в ума и магия в пръстите!“

Живеем във века на поточните линии. Във време, в което нужното е на ръка разстояние, за да го грабнем бързо и без отлагане. Лесно е да забравим, че за някои неща са необходими повече усилия и търпение. „Шапкарите“ (изд. “Noble star books”) ме плени именно с това, че е контрапункт на дигитализираното ни и автоматизирано ежедневие.

Действието се развива в един свят от близкото минало, където майсторите все още не са изчезващ вид. Те сътворяват с вещина и упоритост, вплитат магията на занаята в своите обувки, ръкавици и шапки. Излязлото изпод умелите им ръце е не само красиво – то притежава истински вълшебни сили, които правят хората по-смели, честни и разумни…или жестоки.

Шестте занаятчийски семейства са особено важни за страната и силно уважавани от короната. Всяко от тях пази ревниво тайните си и е в отдавнашен конфликт с останалите пет. Шапкарите са само една от фамилиите създатели, но именно от тяхната къща започва историята, която ни разказва Тамзин Мърчант. Запознаваме се с Кордилия (Дили) – 11 годишно момиче и най-младата издънка на клана Хатмейкър. След като морска буря отнема майка й, а морето поглъща нейния баща, Кордилия заживява с лелите и чичо си, но категорично отказва да повярва, че баща й е мъртъв. Защото онова, което е изгубено, трябва просто да се намери.

„Разбира се, Кордилия обожаваше семейството си, готвачката Джоунс и гълъбите търсачи, както и мишките, които живееха зад дъсчения перваз в Къщата на Шапкарите. Но нищо не можеше да се сравни с това да имаш приятел с твоя ръст, с когото да скитосваш. Някой с твоя ръст винаги вижда света по същия начин като тебе.“

Шапкарите нямат много време да оплакват главата на семейството, защото в родната им Англия назрява сериозен конфликт. Царят е обзет от налудни идеи, а Франция е на път да обяви война. Принцесата се обръща към занаятчийските семейства с отчаяната молба да сътворят Одежди на мира, за да бъдат избегнати военните действия.

„Шефът ми казва, че когато има война, ще продавам три пъти повече вестници на четири пъти по-висока цена. Защото възрастните винаги искат да научават лоши новини.“

Усилията на шестте семейства обаче отиват на вятъра. Занаятчиите са объркани и уплашени, след като разбират, че крадец е отмъкнал не само създадените одежди, но и всички опасни съставки, заключени в специални шкафове. Ужасът затяга примката си, когато царските войници арестуват Създателите и ги хвърлят в тъмница. Успяват да се спасят единствено Кордилия и приятелят й Гус Букмейкър, които бавно започват да разплитат мистерията. Заедно те разбират кой стои зад всичко, натъкват се на мрачни събития от миналото и се впускат в опасности, за да предотвратят войната.

„Трябва да тръгнеш на пътешествие из собственото си сърце, собствената си глава и корем, за да разбереш каква точно е твоята специална магия.“

И макар историята да е напрегната, в платното й смело са втъкнати нишки остроумие и вълшебство. Описанията на шапките, бастуните и всички други аксесоари приковават и гъделичкат въображението. Семпли и приятни, илюстрациите на Паола Ескобар не успяват в пълна степен да изразят тази пищност на сюжета. Но това е твърде малък недостатък в сравнение с богатствата, които книгата ни предлага. Имаме чудесно поднасяне на темите за загубата и надеждата, отговорността, преследването на личните интереси, опияняващата сила на отмъщението. Деликатно и закачливо е присъствието на Шекспир, явяващ се ту в артистичните пориви на един от героите, ту в семейните вражди и тайното приятелство на децата.

Решите ли да прекрачите прага на Шапкарската къща или да се разходите по улиците редом с Дили и Гус, то доста вероятно е да не поискате да се завърнете веднага в прозаичната действителност. Затова с радост ви подшушвам, че втората част от поредицата също предлага премного магия, мистичност и приключения. Ако ли пък още не сте поканили Кордилия и приятелите й в дома си, не чакайте дълго.

 

Вземете книгaта с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.