Малала Юсафзаи издава детска автобиографична книга

Малала Юсафзаи, 20-годишната носителка на Нобелова награда за мир, скоро ще публикува детска книжка с илюстрации, съобщава сайтът Bookstr. Авторката се надява, че книгата ще вдъхнови младите хора за промяна в обществото.

Самата Малала сподели първата снимка на книгата в личния си профил в Туитър със съобщението:

“Много съм щастлива от полученото по пощата копие от първата ми картинна книга Malala’s Magic Pencil!”

Malala’s Magic Pencil (“Вълшебния молив на Малала”) ще бъде публикувана на 17 октомври и е базирана на детската мечта на авторката да има магически молив, с който да преоткрие света около нея, споделят издателите от Little, Brown and Co.

“Като малка в Пакистан, Малала мечтае за вълшебен молив, който да използва, за да направи всички щастливи, да премахне миризмата на боклук от града си, да поспи още един час сутрин. Но с порастването си, Малала разбра, че има по-важни неща, които да си пожелае. Видя свят, който имаше нужда от подобрение.” четем в резюмето на книгата, публикувано на сайта на издателството.

Малала придоби световна популярност през 2009 година, когато New York Times излъчи документален филм за нея и училището ѝ, след като талибаните налагат забрана момичетата да посещават училище. Постепенно Малала се посвещава на обществена дейност в полза на образованието на млади момичета и в защита на правата на жените, дори и след като талибаните правят опит за покушение на нея. Наред с активната си хуманитарна дейност, през 2013 година девойката публикува и автобиографичната си книга “Аз съм Малала”, която е издадена и на български. През 2014 Малала става най-младия носител на Нобелова награда за мир, а през април 2017 – най-младия посланик на мира на ООН.