Кукери – да прогоним злото с оцветяване

Новата година вече е тук, а януари е месецът на кукерските празненства, когато по традиция народът ни е прогонвал злото от къщите си. Книгата „Кукери. Оцветяване, рисуване, интересни факти“ е част от поредицата „Съкровищата на България“ на БгКнига и е чудесен начин децата да се запознаят с този интересен обичай, докато се забавляват и творят.

Освен над 15 рисунки на различни кукерски маски, които да оцветят по свой вкус, малчуганите могат да прочетат и някои интересни факти за кукерите, изработването на маските и корените на обичая. В книгата се крие и изненада – картонена кукерска маска, която децата лесно могат да сглобят сами, а при тяхно желание и малко помощ от възрастните – да я доукрасят с парченца вълна, конци, плат, мъниста и звънчета. След това остава само да импровизират прогонване на злите духове от дома с танц.

Ha Ha

Освен маската, в началото на книгата ще откриете и карта на селищата в България, където и до днес се организират кукерски шествия. Ако се чудите как да уплътните времето на децата през ваканцията по смислен начин, провокирайте ги да проучат още подобни места, с които да допълнят картата, както и да добавят различни характерни подробности за отделните събития. Като например факта, че в Габровница (Монтанско) на шествията присъства и… камила!

„Кукери. Оцветяване, рисуване, интересни факти“ (изд. „БГ Книга“) е подходяща за работа и в класната стая, като чрез нея учители и възпитатели могат да стимулират едновременно творчеството (оцветяване, изработване на маска), събирането и обработването на информация, представянето й пред публика, работа в група, танци и още много умения.

Ако книгата е събудила интереса ви към кукерите, съвсем скоро можете да ги видите и на живо: от 27 до 29 януари тази година ще се проведе традиционния Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, а от 23 до 26 февруари е Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол. Два отлични повода да се насладите на разнообразието, пищността и страховитостта на кукерите и да се запознаете с маскарадните традиции в другите страни.

Още книги от поредицата „Съкровищата на България“ – „Коледните обичаи“, „Български народни носии и шевици“, „Български крепости“, „Разходка в София“.

Автор: Лора Филипова